Tiraspolul a cerut recunoasterea independentei Transnistriei in contextul cererii depuse de Republica Moldova de aderare la Uniunea Europeana si s-a declarat nemultumita ca nu a fost consultata si partea transnistreana.

Publicat:04.03.2022, 15:49

O declaratie in acest sens a emis astazi asa-numitul minister de Externe de la Tiraspol, care a invitat Chisinaul la dialog "pentru un divort civilizat si stabilirea relatiilor inter-statale".

Asa-numitul minister de Externe de la Tiraspol:  „Consideram depunerea de catre conducerea Republicii Moldova a unei cereri de aderare la Uniunea Europeana ca o decizie geopolitica care duce la schimbarea granitelor internationale si a sferelor de influenta in spatiul regional si la schimbarea radicala a circumstantelor reglementarii definitive a Relatiile moldo-transnistrene. Tratam cu intelegere decizia conducerii republicii vecine. ntre timp, depunerea de catre Republica Moldova a unei cereri de aderare la UE in contextul unui conflict de lunga durata nerezolvat intre regiunea transnistreana si Moldova, fara a tine cont de opinia si in afara cadrului consultarilor cu partea transnistreana, in timp ce ignorarea completa a discutiei acestei probleme in formatele de negociere existente, inclusiv platforma internationala a Conferintei Permanente... pune capat procesului de solutionare, care necesita formalizare juridica internationala urgenta. In noile circumstante actuale, inclusiv cele create de actiunile conducerii moldovenesti, solicitam partii moldovenesti sa demareze un dialog cu Transnistria in scopul unei reglementari civilizate definitive a relatiilor bazate pe existenta pasnica, de buna vecinatate a doua state independente prin semnarea unui acord interstatal cuprinzator”.

Asa-numitele autoritatile transnistrene s-au adresat cu solicitarea de recunoastere a independentei Transnistriei catre ONU, OSCE si alte organizatii internationale.