Tot astazi Curtea de Apel a respins contestatia depusa de Platforma DA privind sectiile de votare pentru alegatorii din stanga Nistrului, inclusiv trei deschise pe teritoriul necontrolat de autoritatile de la Chisinau. Anterior SIS spunea ca astfel se creeaza circumstante pentru fraudarea scrutinului. Platforma DA sustine ca va ataca decizia la Curtea Suprema de Justitie.

Publicat:10.06.2021, 20:23

Andrei NASTASE, LIDERUL PLATFORMEI DA:“Vom contesta la Curtea Suprema de Justitie si vom cere sanctiuni disciplinare in ce priveste judecatorii care au examinat aceasta cauza, pentru ca este o nedreptate, pentru ca se procedeaza la fel cum s-a procedat si in alte alegeri.”

Platforma DA a depus contestatia motivand ca in cazul unor incidente in sectiile de votare din stanga Nistrului, autoritatile de la Chisinau nu vor putea interveni.

Pentru prima data, CEC a decis sa deschida doua sectii de votare la Tighina si una la Corjova, localitati care nu sunt controlate de Chisinau. Decizia a fost criticata, inclusiv de Promo-Lex, iar Serviciul de Informatii si Securitate a avertizat ca sunt create circumstante pentru fraudarea alegerilor in aceste sectii. Ulterior, presedintele CEC a declarat ca hotararea luata pe 5 iunie ar putea fi revizuita, subiectul urmand sa fie discutat la sedinta de astazi, insa a fost amanat.

Intre timp, viceprim-ministrul interimar pentru reintegrare, Olga Cebotari, a scris pe pagina sa de Facebook ca in stanga Nistrului locuiesc cateva sute de mii de cetateni ai tarii noastre care au aceleasi drepturi.

OLGA CEBOTARI, VICEPRIM-MINISTRUL PENTRU REINTEGRARE:“Reiterez necesitatea renuntarii la abordari discriminatorii si de politizare exagerata asupra tematicii dosarului transnistrean si dreptului de vot a cetatenilor din stanga Nistrului.”

Saptamana trecuta Comisia Electorala Centrala a decis ca pentru locuitorii din regiunea transnistreana vor fi deschise 44 de sectii de votare, cu doua mai multe decat la prezidentialele din toamna.