Desi au trecut doua zile de la omorul din Durlesti, unde un barbat si-a ucis sotia, cei doi copii care au vazut scena nu au fost consiliati de psihologi. Specialistii spun ca in asemenea cazuri discutiile trebuie sa inceapa in cel mai scurt timp, iar copiii sa fie luati pentru o perioada din casa unde s-a intamplat totul. Anul trecut numarul cazurilor de violenta in familie a crescut cu 10 la suta fata de 2019, iar 23 de persoane au murit.

Publicat:04.05.2021, 19:20

Desi ieri ne-au spus ca au auzit tipete si bataie in gospodaria in care s-a produs crima, astazi cand i-am intrebat de ce nu au alertat politia, vecinii ne-au spus ca nu au stiut nimic. 

”- Erau certuri, se auzeau certuri?

- Dar eu nu stiu, sunt toata ziua la lucru.”


- “- Se auzeau, iata chiar anul trecut, de Paste. 

- De ce nu a fost chemata niciodata politia, daca ei faceau galagie?

- Dar nu ne-au deranjat, noi acolo la deal suntem.”

O alta vecina ne-a povestit ca cei doi erau auziti de toti cand se certau, dar nu au chemat politia pentru ca nu au vrut sa intervina in familia lor.


 “- Ei, ca tineri, poate si se certau intre ei, n-am nimic sa va spun mai detaliat.

- De ce vecinii nu chemau politia cand era chiar si o mica cearta?

- Dar aici nu se baga nimeni.” 

Primarul din Durlesti ne-a spus ca cei mici vor fi lasati in grija bunicilor si ca pana astazi niciun psiholog nu a vorbit cu ei. Asistenta socialia din oras ne-a spus ca nu a vizitat pana acum familia.

Lilia TRIFAN, ASISTENTA SOCIALA, ORASUL DURLESTI: “- Cat de des se faceau vizite acestei familii, daca tot era in grupul familiilor social vulnerabile?

- Nu au fost vizite, pentru ca nu a fost nicio sesizare. Va dati seama, 30 de mii de locuitori, e imposibil sa mergi de la poarta la poarta.

- Cum putea fi evitata aceasta tragedie?

- Chiar nu stiu.”


 Asistenta sociala ne-a spus ca doar dupa inmormantarea mamei copiii vor primi consiliere psihologica. Pe de alta parte, 

coordonatoarea programului de asistenta din cadrul Centrului National de Prevenire a Abuzului fata de Copii ne-a spus ca cei doi micuti, care au vazut scena cumplita, trebuiau sa fie analizati de specialisti in maxim 24 de ore. 

 Rodica CORETCHI-MOCANU, COORDONATOARE, CENTRUL NATIONAL DE PREVENIRE A ABUZULUI FATA DE COPII: Este important sa intelegem ca un copil expus la actul de violenta este, de fapt, victima unui abuz foarte grav. Este victima abuzului emotional si are consecinte foarte grave, de parca el ar fi supus acestui abuz fizic.”

Totodata, Rodica Coretchi-Mocanu afirma ca aceasta tragedie putea fi prevenita daca comunitatea, asistenta sociala, pedagogii si medicul de familie erau mai atenti la comportamentul membrilor familiei si bateau alarma inainte de a se produce crima.

Rodica CORETCHI-MOCANU, COORDONATOARE, CENTRUL NATIONAL DE PREVENIRE A ABUZULUI FATA DE COPII: "Trebuia sa faca o evaluare corecta si sa identifice toate problemele cu care se confrunta aceasta familie. Vedem ca vecinii spun ca este si consum de alcool si au fost auzite de mai multe ori certuri.”

Potrivit unui raport al IGP, din aproximativ 25 de mii de infractiuni care s-au produs in 2020, peste 2400 au fost cazuri de violenta in familie, soldate cu aproape 200 de raniti. Totodata, din 125 de omoruri savarsite, 23 s-au produs in urma conflictelor din familii. Iar cele mai multe victime sunt femei si copii.

In 2020, numarul cazurilor de violenta in familie a crescut cu aproximativ 10% fata de 2019. Daca acum doi ani au fost inregistrate aproximativ 11.800 de adresari la politie,  in 2020 au fost raportate peste 12.900.