Incepand de sambata, soferii, biciclistii, dar si cei care merg pe trotinete risca amenzi de pana la 1.200 de lei daca vor fi prinsi cu telefonul in mana sau cu orice dispozitiv mobil cu functie de inregistrare ori redare text, foto sau video, chiar daca nu il folosesc atunci. Pana acum, Codul Rutier prevedea sanctiuni doar in cazul folosirii telefoanelor mobile in timpul mersului, cu exceptia aparatelor cu dispozitive tip "maini libere”.

Publicat:11.10.2019, 15:49

Prevederea apare intr-o ordonanta de urgenta de modificare a Codului Rutier adoptata in luna august si care intra in vigoare de sambata, 12 octombrie.

"In timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in miscare, conducatorului acestuia ii este interzisa tinerea in mana sau folosirea cu mainile in orice mod a telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video", se arata in actul normativ.

Interdictia de folosire a telefonului mobil si a dispozitivelor mentionate se va aplica si conducatorilor de vehicule pentru care nu este prevazuta obligativitatea detinerii permisului de conducere, adica biciclistilor sau celor care folosesc trotineta.

Sanctiunile pentru soferi

“Nerespectarea acestei norme de catre conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contraventie si este sanctionata cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni, de la 6 la 8 puncte-amenda (in prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), si cu aplicarea sanctiunii complementare de 4 puncte de penalizare”.

Sanctiunile pentru biciclisti si trotinetisti

“In ceea ce priveste nerespectarea normei de interdictie de catre conducatorul vehiculului pentru care nu este prevazuta obligativitatea detinerii permisului de conducere, contraventia este sanctionata cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni, de la 6 la 8 puncte-amenda (in prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei)

De asemenea, noile reglementari prevad ca soferii care incalca o alta regula de circulatie in timp ce folosesc un dispozitiv mobil se aleg si cu permisul suspendat.

"In plus, titularul unui permis de conducere care incalca o regula privind circulatia vehiculelor in timp ce tine in mana sau foloseste telefonul ori un alt dispozitiv mobil va fi sanctionat cu 4-5 puncte-amenda si suspendarea dreptului de a conduce pe o perioada de 30 de zile, avand in vedere ca in acest caz gradul de pericol social creste. Folosirea telefonului mobil si a altor dispozitive electronice de comunicare sau divertisment, in timpul mersului reprezinta unul dintre principalii factori de distragere a atentiei pentru conducatorii de vehicule, constituind o reala problema pentru siguranta rutiera, prin amploare si frecventa”, potrivit actului normativ.

Sursa: