Republica Moldova a receptionat prima transa de asistenta macrofinanciara, in valoare de 30 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Este vorba despre un grant in valoare de 10 mln de euro, receptionat vineri, 8 noiembrie, care va fi directionat la finantarea deficitului bugetar, informeaza MOLDPRES.

Publicat:08.11.2019, 19:58

Celelalte 20 de milioane de euro au fost debursate sub forma de imprumuturi pe parcursul lunii octombrie curent. Asistenta macrofinanciara pentru Republica Moldova acordata de catre Uniunea Europeana reprezinta o operatiune de finantare in valoare de pana la 100 mln euro, dintre care 60 mln euro vor fi acordate sub forma de imprumut si 40 mln euro - sub forma de grant, au specificat surse de la Ministerul Finantelor.

De asemenea, pe 7 noiembrie curent au fost receptionate doua transe din suportul bugetar in cadrul asistentei bugetare oferite Republicii Moldova, in valoare totala de 25 mln de euro. Banii vor fi utilizati pentru realizarea unor reforme-cheie demarate de guvern in domeniul politiei, luptei impotriva coruptiei si spalarii banilor, agriculturii si dezvoltarii rurale.

Este de mentionat ca datorita sprijinului UE, politia moldoveneasca a reusit sa continue modernizarea si profesionalizarea structurilor sale. De asemenea, gratie suportului din partea UE, R. Moldova a sporit competitivitatea sectorului agroalimentar prin investitii in agricultura, crearea grupurilor de producatori agricoli si acordarea ajutorului necesar unitatilor agroalimentare in comertul cu UE. Finantarea din partea UE a contribuit, de asemenea, la alinierea la standardele de calitate internationale si ale UE privind siguranta alimentelor. Programul UE a sprijinit si initiativele de dezvoltare rurala.

Sursa: