Fostul Presedinte interimar al SA „Banca de Economii”, Viorel Barca, a fost condamnat la 10 ani de inchisoare pentru comiterea infractiunii de delapidare a averii straine in proportii deosebit de mari in interesul unui grup criminal. Totodata, acestuia i-a fost interzisa ocuparea unor functii in domeniul financiar bancar pe un termen de 5 ani.

Publicat:29.01.2024, 15:20

Instanta a mentinut sechestrul pe ½ din bunurile ce apartin condamnatului in valoare de aproximativ 4 milioane de lei, in vederea garantarii recuperarii prejudiciului.

De asemenea, au fost incasate din contul condamnatului in beneficiul statului cheltuieli judiciare in suma de 32 550 lei.

„Potrivit materialelor, condamnatul, in perioada iulie 2013 – septembrie 2014, detinand functia de presedinte interimar al SA „Banca de Economii”, fiind membru grupului criminal si actionand in interesele acestui grup, avand atributii de organizare a activitatii bancii si de asigurare a utilizarii rationale a fondurilor financiare ale Bancii de Economii SA, a falsificat 7 ordine SWIFT – (ordine de plata efectuat prin sistemul international de plati) si, fiind coautor, a sustras din institutia financiara, mijloace banesti in suma de 100 milioane dolari SUA.

La 11 martie 2021, cauza penala de invinuire a fostului presedinte interimar al SA „Banca de Economii” a fost transmisa spre examinare in fond la Judecatoria Chisinau sediul Buiucani.  Judecarea cauzei a durat 3 ani, inculpatul nerecunoscandu-si vinovatia de comiterea faptei incriminate”, informeaza Procuratura Anticoruptie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.