Astazi, in cadrul sedintei Guvernului a fost aprobat proiectul de lege privind prelungirea starii de urgenta pentru o perioada de 60 de zile, in contextul razboiului din Ucraina, incepand cu opt august. Proiectul urmeaza a fi votat maine, de catre deputati, la sedinta Parlamentului.

Ultimul update: 27.07.2022, 15:19 Publicat:27.07.2022, 15:22

„Constatam ca razboiul din tara vecina este in continua desfasurare  si a intrat intr-o faza de uzura, dar continua imprevizibilitate in privinta posibilei extinderi a zonelor de lupta si respectiv a evolutiei crizei refugiatilor sau generarii altor consecinte, care vizeaza alte aspecte ale vietii economice ale tarii. Corespunzator in ceea ce priveste securitatea energetica, prelungirea starii de urgenta este motivata de lipsa previzibilitatii privind furnizarea gazelor naturale si a energiei electrice pentru urmatoarele doua luni si necesitatea de capacitare a statului de actiona si reactiona ferm si promt in vederea asigurarii securitatii energetice pana la normalizarea situatiei. Consideram necesara prelungirea starii de urgenta pe intreg teritoriul tarii, cu o perioada de 60 de zile, incepand din opt august”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco. 

Starea de urgenta va intra in vigoare la data adoptarii de catre Parlamentul Republicii Moldova a unei hotarari in acest sens. 

Pe 23 iunie, deputatii au prelungit starea de urgenta pentru 45 de zile, in contextul securitatii regionale si pericolul la adresa securitatii Republicii Moldova, dar si a securitatii aprovizionarii cu resurse energetice.