Fostul sef SIS, Vasile Botnari, nu a fost condamnat la inchisoare, dar s-a ales doar cu o amenda de 88 de mii de lei. Asta scrie intr-un extras din sentinta din 15 iulie 2020, care a fost publicat publicat acum cateva minute de Judecatoria Chisinau.

Ultimul update: 16.09.2020, 13:09 Publicat:16.09.2020, 13:09

Totodata, Vasile Botnari este privat de dreptul de a ocupa anumite functii publice pe un termen de cinci ani. Asta, desi procurorul a cerut pentru fostul sef SIS inchisoare pe un termen de trei ani cu ispasirea pedepsei intr-un penitenciar de tip semi-inchis.

Vasile Bornari si-a aflat sentinta in luna iulie, dar despre asta Procuratura a anuntat acum cateva zile, mentionand ca dosarul este secretizat. 

Procurorul general a spus doar ca ar fi vorba de o condamnare la inchisoare cu suspendare, ceea ce inseamna ca Botnari ramane in libertate. Deputatii PAS sustin, insa, ca fostul sef de la SIS, considerat unicul vinovat, ar fi scapat cu o amenda de 88 de mii de lei.

Procuratura Generala a initiat o ancheta pentru a investga actiunile procurorului de caz, care nu a cerut desecretizarea sentintei si nici nu a atacat-o. 

Pe 6 septembrie s-au implinit doi ani de la expulzarea profesorilor turci. Invatatorii au fost retinuti de SIS si trimisi fortat in Turcia. Atunci opozitia l-a acuzat pe Igor Dodon de cele intamplate, spunand ca aceasta ar fi o rasplata lui Recep Erdogan pentru renovarea presedintiei. Acest lucru a fost negat de Dodon.