Fostul director SIS, Vasile Botnari si-a recunoscut vina privind expulzarea profesorilor turci. Procuratura generala anunta despre finalizarea urmarii penale si trimite dosarul in judecata.

Publicat:05.02.2020, 10:16

Alexandr STOIANOGLO, PROCUROR GENERAL AL RM: "Au fost retinuti si pusi sub invinuire doi fosti directori SIS si directoarea Biroului Migratie si Azil.

Procurorul spune ca SIS si-a sumat actiunile de indepartare a profesorilor turci ilegal si fara ca sa trimita o solicitare scrisa catre Biroului Migratie si Azil: "Este unica institutie care poate organiza si indeparta cetatenii straini de pe teritoriul tarii noastre".

Astfel, la 20 ianuarie au fost scosi de sub urmarire penala cei doi fosti directori, dar si sefa Biroului Migratie si Azil.

Prin urmare, Procuratura generala a anuntat despre finalizarea urmarii penale si expedierea in judecata in calitate de invinuit pe fostul director SIS: "El a colaborat cu ancheta, fiind cercetat in libertate".

In iunie 2018, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a emis o hotarare prin care declara ca Republica Moldova a incalcat drepturile cetatenilor straini care au fost expulzati de pe teritoriul Moldovei in septembrie 2018. CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 si 8, din Conventia pentru Drepturile Omului.

Prin urmare, Stoianoglo a precizat, astazi, ca CtEDO a obligat sa achite cate 20 de mii euro pentru 5 cetateni turci. Suma totala a prejudiciului constituie 125 de mii euro.

Ulterior, procurorul a solicitat Ministerului Finantelor sa intervina in acest sens.

Ce tine de pedeapsa pentru fostul director SIS, Vasile Botnari, prin lege astfel de incalcari s6 ani de inschisoare si privarea dreptului de a ocupa functii.

VEZI SI: Anunt de ultima ora pe cazul expulzarii celor sapte profesori turci! Unul dintre ex-vicedirectorii SIS – retinut si pus sub invinuire, iar directorul Biroului Migratie si Azil – pus sub invinuire si inaintat demers, privind suspendarea provizorie din functie

VEZI SI: Procuratura a deschis un dosar penal in cazul expulzarii celor sapte profesori turci de pe teritoriul Moldovei