Fostul director al filialei Liceului Orizont din Ciadir-Lunga Feridun Tufecchi, care a fost expulzat din Moldova anul trecut, a fost condamnat la 7,5 ani de inchisoare in Turcia, scrie newsmaker.md

Publicat:11.10.2019, 17:28

Verdictul a fost anuntat pe 8 octombrie. Informatiile au fost confirmate pentru Newsmaker.md de sotia profesorului arestat, Galina Tufecchi. Potrivit acesteia, procurorul turc a considerat sentinta prea indulgenta, astfel un alt dosar penal a fost deschis la Tufekchi, in Turcia.

Dupa cum a declarat sotia profesorului turc, sentinta a fost pronuntata pe 8 octombrie.

Potrivit lui Galina Tufecchi, decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), potrivit careia Moldova a fost gasita vinovata de incalcarea drepturilor profesorilor turci expulzati, „nu a afectat situatia”.

„Decizia CEDO nu a dat nimic pentru mine sau copiii mei. Faptul ca el si tovarasii sai nu sunt vinovati, stiam deja. Acum trebuie demonstrat acest lucru si altora”, a spus Galina Tufekchi.

Ea a amintit ca, dupa extradare, sotul ei a facut pielonefrita. In conditiile inchisorii nu poate fi vindecat complet. Potrivit lui Galina Tufecchi, la mai bine de un an de la arest, situatia si starea lui „nu s-au imbunatatit in niciun fel”.

Amintim ca, sapte cetateni turci au fost expulzati in dimineata zilei de 6 septembrie 2018 din R. Moldova. Acestia au fost retinuti in timp ce ieseau din casa pentru a merge la serviciu. Pe retelele de socializare au aparut mai multe imagini foto si video care surprind momentele in care cetatenii straini sunt retinuti.