Un bucatar moldovean, care a lucrat cot la cot cu celebrul chef Jamie Oliver, la Londra, gateste pentru refugiatii ucraineni. Este vorba despre Roman Batin, care recent a revenit in Republica Moldova, iar in aceste zile munceste mai mult ca niciodata pentru a oferi o masa calda oamenilor din tara vecina.

Publicat:06.03.2022, 16:07

Roman Batin este un bucatar cu renume de la Chisinau. Cheful spune ca si-a dorit sa ajute refugiatii, asa ca s-a apucat de treaba. A gatit aproape 100 de portii de bors fierbinte, si le-a adus la caminul de la Scoala profesionala nr 2 din capitala, unde sunt adapostite mai multe familii de refugiati.

Roman BATIN, BUCATAR: “Facem diferite tipuri de supe, supa de linte, supa de peste, borsuri. Improvizam din ce avem. Zi de zi gatim circa 200-250 de portii.”

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: “Dupa o saptamana de stres, oboseala si mancare fast food, un bors fierbinte este ca o binecuvantare. Bucataria noastra se aseamana cu cea ucraineasca, astfel, refugiatii din Ucraina au mancat cu pofta cina gatita de bucatar.”

"Voi manca borsul, iar azi am mai mancat fulgi de ovas."

"E delicios. Multumesc mult. Ne-au intampinat frumos."


Ca sa gateasca zilnic pentru refuiati, Roman este ajutat de mai multi agenti economici, care livreaza produse, dar si de diaspora din Italia, care trimite colete cu de toate.

Roman BATIN, BUCATAR: “De data asta au venit circa 200 de kilograme de orez, diferite conserve, sucuri, ton, dulciuri.” 

Desi face bucate cat e ziua de lunga, de obicei Roman uita sa manance. 

Roman BATIN, BUCATAR: “Nu am mancat nici astazi, nu am mancat nici ieri, tin minte doar tartina de alaltaieri."

Roman Batin este bucatar de 14 ani. El a devenit celebru gatind la unul dintre restaurantele renumitului chef si prezentator, Jamie Oliver, la Londra. 

Roman BATIN, BUCATAR: “Totul a inceput de la un vis. Il urmaream de mic copil.M-am acomodat foarte repede. In special cand te inconjoara doar persoane profesioniste."

Bucatarul moldovean sutine ca a revenit definitiv acasa, si ca este foarte mandru de ceea ce face.