Un copil de patru ani din raionul Leova a murit dupa ce a inghitit pastilele bunicului. Micutul a fost gasit dimineata fara suflare de mama sa. Oamenii care cunosc familia sustin ca parintii, care mai au trei copii, ar consuma alcool si ar fi neglijenti. Autoritile locale stiu despre aceasta problema, dar nu au intreprins niciodata nimic ca sa-i protejeze pe copii. Acum spun ca nu stiu ce pot face decat... sa acorde un ajutor social familiei.

Publicat:05.04.2021, 21:11

Baiatul de patru ani a fost gasit fara suflare sambata dimineata.

Valentina JALBA, MAMA: “- L-am gasit mort in casa, pe pat.

- Unde erati dumneavoastra?

- In alta camera. Cu fetita eram. Nu s-a auzit nimic.

- M-am sculat si am dat sa il imbrac, dar el era deja mort.” 

Valentina, mama micutului decedat, mai are trei copii. Aceasta spune ca baiatul de patru ani a dormit in seara de vineri cu tatal ei, iar ea se afla in alta camera. Noaptea copilul a vomitat, insa nimeni nu a chemat ambulanta. Concubinul femeii spune ca cel mic a inghitit pastilele bunicului, care are probleme de sanatate.

Gheorghe, CONCUBINUL MAMEI: ”Noaptea s-a sculat, a baut pastile, le-a gasit la bunicul in buzunar, si le-ar fi baut. M-au sunat de la Cantemir si mi-au spus din cauza pastilelor a decedat.

- El are o boala, nu stiu ce e cu el. Vorbeste fara sens. Acum vad ca si-a revenit.”

Mama baiatului afirma ca a avut mereu grija de cei mici si ca nu i-a lasat niciodata singuri.

Valentina JALBA, MAMA: “- Numai daca ma duc undeva pe la lucru, cu ziua, ii las cu tatal meu. 

- Ati spus ca dumnealui are probleme de sanatate. Poate avea grija el de copii?

- Seara nu pot sa il las. Seara cade. Ziua e tot normal.”

Vecina femeii sustine ca aceasta nu era acasa cand s-a intamplat totul. Astazi, cativa sateni au mers la spitalul din Cantemir ca sa aduca trupul neinsufletit al copilului si au strans bani pentru inmormantare.

- “Traiesc foarte rau. Se culca si se trezesc cu bautura. Cu bautura si gata. 

- Lasa copilasii si pleaca. Daca era atunci acasa, copilul nu avea sa inghita pastilele.”

Atat Valentina, cat si concubinul sau neaga ca ar consuma alcool si ca ar lasa copiii fara supraveghere.

Valentina JALBA, MAMA: " - Asa vorbeste lumea.

- Aveti dependenta de alcool?

- Nu.”

Gheorghe, CONCUBINUL FEMEII: “- Consumati alcool?

- Nu.

- Deloc nu consumati?

- Asa la ocazie, nu spun ca nu servesc. Bere cu baietii.”

Pe langa cei trei copii pe care ii are, Valentina mai asteapta inca unul, fiind insarcinata. Nici ea, nici barbatul cu care traieste nu au un loc de munca stabil, de aceea nu pot sa le asigure celor mici un trai decent. 

Valentina JALBA, MAMA: “Care cu ziua, care si cum. O sa-l intretinem. Cum i-am intretinut pe acestia o sa-l intretinem si pe acesta.”

Asistenta sociala din sat spune ca a vizitat ultima data familia joi, inainte de nenorocire. 

Maria MOLDOVANU, ASISTENT SOCIAL, SATUL CAZANGIC: “- Primaria, in al doilea rand eu, asistent social, noi primii suntem vinovati.

- Dumneavoastra va faceti griji ca purtati vina sau ca a decedat un copil, iar restul copiilor sunt fara grija parintilor?

- Corect, ma gandesc la urmatorii copii care raman. Cum mai departe va avea grija, daca s-a intamplat cu acesta.”

Asistenta nu ne-a putut spune ce masuri vor fi luate dupa acest caz. Sustine totodata ca au mai fost cazuri cand copiii au fost lasati singuri acasa, in timp ce parintii consumau alcool.

Maria MOLDOVANU, ASISTENT SOCIAL, SATUL CAZANGIC: Al doilea copil al dumneaei a fost uitat intr-o casa. Au fost lasati dormind singuri. Copilul s-a trezit, a iesit in drum si intr-o boltoaca s-a scaldat acolo si a fost gasit, practic, inghetat.

- Sa punem in discutie astazi sau maine in echipa multidisciplinara, sa ajungem la un numitor comun sa vedem ce facem cu copiii mai departe.”

Nici primarul nu are o solutie. Acesta spune ca a vizitat de nenumarate ori familia, le-a alocat bani si le-a dus ajutor social copiilor, iar asta e tot ce sta in competenta sa.

Vasile TIMOTIN, PRIMARUL SATULUI CAZANGIC: “Cum sa luam copiii? Unde sa ii ducem? Ca sa luam copiii trebuie sa facem multe acte, proceduri, este mama, nu poate sa dea copiii. Cum poti sa iei copiii de la casa?”

Maine baiatul de patru ani va fi inmormantat. Ce se va intampla cu ceilalti copii si unde vor ajunge acestia, nu este clar.