Un cecen care primise cetatenia franceza in 2008 a fost condamnat sambata de o instanta din Paris.

Publicat:09.11.2019, 14:42

El a primit o sentinta de 10 ani de inchisoare, conform solicitarii procurorilor care au sustinut ca acuzatul fusese “emir” al unui grup jihadist din Siria, in 2013 si 2014, transmite AFP.

Khassanbek Tourchaev era pasibil de o pedeapsa de 30 de ani de inchisoare. El a recunoscut ca a fost in Siria, insa doar timp de trei luni, pentru a-si cauta fratii, “nu pentru razboi”. “Nu am luptat, doar m-am aparat”, a sustinut el in fata instantei, transmite Agerpres.

Vineri seara, reprezentantul parchetului a recunoscut ca dovezile au fost greu de obtinut si ca nu poate dovedi cu certitudine cand a plecat jihadistul in Siria si cat timp a petrecut acolo. Cu toate acestea, acuzarea a afirmat ca cecenul a participat la lupte si a instruit alti combatanti privind folosirea explozivilor. El este suspectat si de a fi indeplinit rolul de “emir” in cadrul Emiratului Caucazului, afiliat gruparii Ahrar al-Sham din Frontul Islamic.

Tourchaev a explicat ca a fost emir doar aproximativ cincisprezece zile, dupa ce predecesorul sau a fost ucis in lupte si era nevoie de un comandant. “Tinerilor le placea de mine si mi-au cerut sa preiau succesiunea”, a aratat el.

Jihadistul a fost arestat in 2015, in Republica Moldova. Dosarul sau a urmat un parcurs judiciar neobisnuit, intai intr-o instanta corectionala, care ar fi putut pronunta o pedeapsa cu inchisoarea de maximum zece ani. Ulterior, parchetul general a apreciat ca faptele cecenului constituie infractiuni grave si cazul a fost trimis in fata juratilor.

Reprezentantul procuraturii a aratat in fata curtii ca cecenul a avut “o copilarie aurita” in tara sa natala, unde tatal sau a fost ministru in anii 1990. Jihadistul, acum in varsta de 49 de ani, a ajuns in Franta in 2002 si a obtinut azil politic, iar dupa sase ani si cetatenia franceza. Din 2005, el a intrat in atentia serviciilor de informatii franceze din cauza extremismului sau religios.

Tourchaev a declarat ca este salafist, ca acum este “pe calea lui Alah” si ca Siria este pentru el un subiect inchis. Cecenul este poligam si are mai multi copii, care locuiesc in Alsacia.