Procuratura pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si Cauze Speciale (PCCOCS) are un nou sef interimar, Dorin Compan, fost procuror in Procuratura Anticoruptie, care a gestionat anterior mai multe dosare de rezonanta. Numirea lui Compan, oficializata de catre Dumitru Robu, procurorul general interimar, a avut loc inca la inceputul lunii septembrie, insa nu a fost anuntata de Procuratura Generala. „A fost o decizie manageriala asumata”, raspunde procurorul general interimar, solicitat la subiect, scrie ZdG.md

Publicat:12.10.2019, 10:50

Dupa demisia lui Nicolae Chitoroaga din functia de procuror sef al PCCOCS, interimatul a fost preluat de procurorul Denis Rotaru, angajat in cadrul institutiei. In septembrie, insa, interimatul a fost preluat de alt procuror, Dorin Compan, care a ajuns la PCCOCS cu o luna mai devreme, in calitate de adjunct al procurorului sef. Numirea acestuia nu a fost anuntata public de Procuratura Generala (PG).

In august – adjunct, iar peste o luna – sef interimar

„Desemnarea de catre procurorul general interimar a dlui Dorin Compan pentru exercitarea interimatului functiei de procuror-sef al PCCOCS a fost o decizie manageriala asumata, urmare a exercitarii, initial, de catre ultimul, a functiei de adjunct al PCCOCS. Decizia a fost legata si de faptul ca a fost necesara o schimbare a echipei de manageri, urmare a constatarii, in urma verificarilor, a mai multor erori, inclusiv masuri speciale de investigatii nejustificate”, afirma Emil Gaitur, purtatorul de cuvant al PG, solicitat de ZdG pentru a oferi o explicatie a schimbarii conducerii PCCOCS.

Dorin Compan a mentionat pentru ZdG ca detine interimatul functiei de sef al PCCOCS din septembrie, dupa ce, in prealabil, a fost numit adjunct al procurorului-sef. „Am fost la Anticoruptie pana pe 12 august 2019. De atunci, am fost adjunct interimar la PCCOCS si ulterior am fost numit sef interimar. Procurorul general hotaraste chestiunile respective”, a precizat noul sef interimar de la PCCOCS.

Decoratiile si sanctiunea disciplinara stinsa inainte de termen

Dorin Compan (37 de ani) era procuror in cadrul Procuraturii Anticoruptie (PA) din aprilie 2007. In aprilie 2019, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat cumulul functiei de procuror cu activitatile didactice, derulate in calitate de formator in cadrul programului de formare continua a judecatorilor si a procurorilor la Institutul National al Justitiei, pentru 2019. Potrivit informatiilor de pe magistrat.md, in anii 2015-2019, Compan a fost decorat cu mai multe distinctii: Crucea „Pentru Merit”, Clasa II, medalia „Pentru serviciu impecabil” Clasa III sau Insigna de piept „Eminent al Procuraturii”.

Sursa: