Un tanar cu dizabilitati, fost beneficiar al orfelinatului pentru persoane cu nevoi speciale din Orhei, face marturii cutremuratoare despre viata pe care a dus-o la internat. Tanarul sustine ca, in perioada cat s-a aflat acolo, beneficiarii ar fi fost batuti si hraniti prost. Directorul interimar al centrului neaga acuzatiile si spune ca a depus o plangere la politie pentru calomnie. Reprezentantii ministerului Muncii, in gestiunea caruia se afla orfelinatul, au pornit o ancheta. Urmeaza detalii care va pot afecta emotional.

Publicat:07.09.2022, 20:25

“Bateau beneficiarii, ii legau de scaune sau de calorifer.”

"Ma doare tare, eu vreau sa se faca dreptate si sa nu mai fie umiliti."

Marcel Lemnaru are 25 de ani si sufera de paralizie cerebrala. Pana la varsta de 3 ani a trait la o casa de copii, iar un an mai tarziu a ajuns la orfelinatul pentru persoane cu dizabilitati din Orhei, unde a fost beneficiar pana in 2017. Isi aminteste de toti acei ani ca de un vis urat.

Marcel LEMNARU, FOST BENEFICIAR CASA-INTERNAT PENTRU PERSOANE CU DIZABILITATI, ORHEI

“Bateau beneficiarii, ii legau de scaune sau de calorifer, ii inchideau in toaleta. Ii bateau intr-atat de tare incat erau vineti si zgariati.

Tu ai fost batut?

Eu am fost lovit si cu capul de calorifer, am si semn.”

Destinul l-a ingenunchiat pe tanar la propriu. Din cauza dizabilitatii sale, unicul mod prin care Marcel se poate deplasa este ...in genunchi. Se declara insa un luptator, asa ca a decis sa vorbeasca despre viata din orfelinat. Marcel sustine ca pe langa tratamentul inuman, beneficiarii ar fi fost hraniti prost.

Marcel LEMNARU, FOST BENEFICIAR CASA-INTERNAT PENTRU PERSOANE CU DIZABILITATI, ORHEI: “Doar cand veneau oficialii eram hraniti gustos. Terci pe apa, sau bors cu varza pe apa. Carne si salam - rar de tot.”

Nici apa nu era buna de baut, spune tanarul.

Marcel LEMNARU, FOST BENEFICIAR CASA-INTERNAT PENTRU PERSOANE CU DIZABILITATI, ORHEI: “Apa curgea cu rugina, chiar si angajatii mi s-au plans ca vin cu sticla de acasa. Cum se face mancarea? Daca fac vreo intoxicatie?”

Am mers impreuna cu Marcel la orfelinat, ca sa discutam cu administratia institutiei.

Ana RACHIERU, SEF SERVICII SOCIALE, CASA-INTERNAT PENTRU PERSOANE CU DIZABILITATI, ORHEI: “Nu neg faptul, pe alocuri, in anii precedenti, pentru ca eu am 21 de ani de cand lucrez aici, au fost unele momente nedorite. Dar, la moment, sustin ferm ca situatia este foarte buna in centrul de plasament.”

Diana BARDAN, SEF GOSPODARIE, CASA-INTERNAT PENTRU PERSOANE CU DIZABILITATI, ORHEI: “Dimineata avem terci, cascaval, ou fiert. La amiaza felul intai si felul doi. In fiecare zi este carne si peste, ele nu lipsesc.”

"-Se acuza ca apa este ruginita.

- Iata, eu va deschid apa ca sa vedeti ca este curata, fara rugina, nici nu bate in galben."

“Fiecare beneficiar are raftul lui: sapunul, pasta de dinti, periuta, hartia igienica, stergarul.”

Marcel Lemnaru mai spune ca, in perioada cat s-a aflat la acest orfelinat, cei din conducere nu ofereau beneficiarilor donatiile si cadourile care erau aduse pentru ei.

Marcel LEMNARU, FOST BENEFICIAR CASA-INTERNAT PENTRU PERSOANE CU DIZABILITATI, ORHEI: “Cadourile care sunt aduse la beneficiari, ele

nu ajung la ei. Le vad doar cat sunt oaspetii, apoi cadourile sunt luate. Si ei, sarmanii, incep a plange si a se scarbi.”

Ana RACHIERU, SEF SERVICII SOCIALE, CASA-INTERNAT PENTRU PERSOANE CU DIZABILITATI, ORHEI: “Toate ajung la beneficiari. De exemplu, la zilele de nastere, toti copiii primesc cadouri.”

Desi nu mai locuieste la orfelinat, Marcel sustine ca este sunat de fostii sai colegi, care si acum sunt beneficiari ai centrului, si se plang ca situatia nu s-a schimbat prea mult intre timp si ca ar fi amenintati daca vor povesti despre asta.

“Mi-au spus ca daca vom vorbi mult, ne vor lua telefoanele.” 

“E foarte bine.

-Ce e foarte bine?

-Avem apa calda, mancare buna. Azi am avut supa cu orez, fasole cu carne, paine si compot.”

Marcel LEMNARU, FOST BENEFICIAR CASA-INTERNAT PENTRU PERSOANE CU DIZABILITATI, ORHEI: “Sunt bine instruiti despre cum sa vorbeasca in fata presei sau a oaspetilor. Daca vor spune lucrurilor pe nume, atunci sunt amenintati cu politia sau Badiceniul.” 

Directorul interimar, care se afla in aceasta functie de 6 ani, nu se afla la orfelinat cand am filmat reportajul, fiind in concediu. La telefon, a negat acuzatiile si ne-a spus ca a depus o plangere la politie pe numele baiatului, pentru calomnie. Reprezentantii 

ministerului Muncii si Protectiei Sociale, in subordinea caruia se afla centrul, ne-au spus ca s-au autosesizat.

Aurelia BULAT, DIRECTOR ADJUNCT AGENTIA NATIONALA DE ASISTENTA SOCIALA: “Astazi am format o echipa, care la moment este deplasata la fata locului pentru a evalua situatia. In cazul in care sunt depistate anumite neclaritati, acestea sunt aduse la cunostinta administratiei centrului respectiv si se impune un termen, pentru elucidarea tuturor aspectelor.”

Acum Marcel locuieste la o casa sociala, impreuna cu alti trei baieti, de la orfelinat si ei. Dar spune ca nu va uita de colegii sai, ramasi acolo.

Marcel LEMNARU, FOST BENEFICIAR CASA-INTERNAT PENTRU PERSOANE CU DIZABILITATI, ORHEI: “Eu n-o sa ma las pana n-o sa fac ordine pentru ei. 

Ma doare tare, eu vreau sa se faca dreptate si sa nu mai fie umiliti.”

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: “Peste 180 de persoane cu dizabilitati sau cu retard mintal traiesc la casa-internat din Orhei. Fiecare dintre ele isi are propria istorie si propriul destin. Curajul lor de a vorbi si de a fi empatici unii cu ceilalti, ii transforma in adevarati luptatori pentru adevar si echitate. Natalia Ginga, PRO TV.”