Locuitorii capitalei sunt indignati ca au primit facturi mai mari la impozitul pe bunuri imobiliare. Oamenii se arata nemultumiti ca taxa a fost majorata de aproape doua ori si ca reducerea de 15 la suta pentru achitarea la timp a fost anulata. Responsabilii de la primarie anunta ca majorarea a fost facuta in urma reevaluarii imobilelor.

Publicat:26.05.2021, 19:14

Iurie Dodita spune ca zilele trecute a primit factura pentru impozitul pe bunuri imobiliare, iar suma care a vazut-o in foaie l-a uimit. Barbatul povesteste ca pentru garsoniera sa trebuie sa achite cu 200 de lei mai mult decat anul trecut.


Iurie DODITA: “Eu am un apartament cu o singura camera, are 35 de metri patrati. Anul trecut am achitat vreo 230 de lei, iar in acest an in jur de 420 lei.” 

Fiind angajat la o agentie de turism, domeniu afectat de pandemie, barbatul spune ca nu si-a primit salariul timp de 4 luni.

Iurie DODITA:“- Ati achitat deja factura?

- N-am achitat, eu trebuie sa gasesc bani, pentru ca acolo este scris pana pe 30 iunie. Eu inca trebuie sa achit caldura, servicii comunale.”

Si alti locuitori ai Chisinaului s-au aratat nemultumiti ca taxa a fost majorata.

"Eu cu un apartament cu trei camere plateam 400-500, acum voi achita 1000. Desigur ca suntem impotriva, dar nu avem incotro.” 

“Faptul ca au fost majorate nu ne bucura, asta influenteaza calitatea vietii.”

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV:”Daca anul trecut, pentru un apartament cu o camera locuitorii capitalei achitau in medie 200 de lei pentru impozitul pe bunuri imobiliare, in acest an vor fi nevoiti sa achite in jur de 400 de lei. Pentru doua camere, de la 300 de lei taxa s-a majorat pana la 500 de lei, iar pentru trei camere, de la 600 lei a ajuns la 1000 de lei. Totusi, expertii spun ca suma impozitului este stabilita in functie de valoarea estimata a apartamentului, suprafata acestuia, dar si vechimea cladirii.”

SUMA ESTIMATIVA PENTRU IMPOZITUL PENTRU BUNURI IMOBILIARE

O CAMERA 200 LEI 400 LEI

DOUA CAMERE 300 LEI 500 LEI

TREI CAMERE 600 LEI 1000 LEI

Primarul capitalei a declarat ca taxele s-au majorat dupa ce a fost reevaluata valoarea bunurilor imobiliare. Potrivit expertilor economici, acest lucru nu a fost facut in tara noastra in ultimii 20 de ani.

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI:“Este un proces interconectat si de inregistrare si reevaluare a bunurilor imobiliare de cadastru.” 

In decembrie anul trecut CMC a majorat cota impozitului pentru bunurile imobiliare. Asadar, daca in 2020 locuitorii capitalei achitau 0,1% impozit din costul imobilului, in acest an vor achita aproape dublu.(0,185% ecran) Taxa este valabila pentru orice imobil, atat apartamente, cat si locuinte la sol. Sunt scutiti de aceste taxe pensionarii, persoanele cu dizabilitati, familiile persoanelor care au participat la conflicte militare si cei care au avut de suferit in urma lichidarii avariei de la Cernobil. Fiecare administratie locala stabileste taxa anual, iar aceasta nu poate depasi 0,4% din valoarea imobilelor. Impozitul pe bunuri imobiliare trebuie achitat pana pe 30 iunie, daca plata intarzie suma creste cu fiecare zi.