Rapirea fostului judecator ucrainean Mikola Ceaus a fost pusa la punct cu cel putin 19 zile inainte de evenimentul propriu-zis. O grupare de cel putin 10 persoane s-a ocupat, in perioada 15 martie-3 aprilie 2021, de filarea acestuia.

Publicat:04.05.2021, 16:12

Membrii gruparii, cetateni ai Ucrainei, au ajuns in Republica Moldova fie cu microbuze de curse regulate, fie traversand frontiera pietonal. Cel putin cinci dintrei ei s-au folosit pentru asta de identitati false.

Acestia nu au venit impreuna, nu s-au cazat in acelasi loc si nu au plecat in acelasi timp. Toate masurile de precautie au avut un singur scop – cel de-al rapi si scoate din Republica Moldova pe Mykola Ceaus.

RISE Moldova si Slidstvo.Info din Ucraina au intrat in posesia unor materiale care fac parte din dosarul anchetei si prezinta cine sunt ei, cum au ajuns pe teritoriul Republicii Moldova, unde au stat, ce au facut si cum au plecat.

15 MARTIE 2021, ora 16:33, postul vamal Otaci ⎯  Moghilev-Podolsk. Un microbuz de ruta intra dinspre Ucraina in Republica Moldova. Printre pasageri se afla Ivan Fedosenko si Iurii Kovalenko, doi ucraineni in varsta de 34 de ani. Camerele de supraveghere de la Otaci il surprind pe Fedosenko in compania unei blonde.

Ajunsi in Chisinau, Fedosenko se cazeaza la un hotel din sect. Riscani, iar Kovalenko, la un kilometru distanta, la un hotel din apropierea Circului.

17 MARTIE 2021. Iurii Kovalenko merge la o companie de inchirieri masini de pe str. Ion Creanga din capitala, unde semneaza un contract prin care, din ziua urmatoare, va inchiria un automobil de model Hyundai Accent de culoare rosie. Masina era dotata cu sistem GPS, astfel a fost posibil de urmarit traseul acestuia.

18 MARTIE 2021. La 10:15, Iurii Kovalenko urca la volanul Hyundaiului cu care urmeaza sa se plimbe prin Chisinau in urmatoarele trei zile. Dupa ce alimenteaza, trece pe la hotelul unde e cazat Ivan Fedosenko. Urmatoare destinatie – bd. Decebal, in apropierea blocului in care locuieste fostul judecator ucrainean Mikola Ceaus. Masina stationeaza pret de cateva ore.

19 MARTIE 2021. Ziua incepe la ora 5:44, iar traseul e unul asemanator cu cel din 18 martie.

20 MARTIE 2021. De la hotelul in care este cazat, ucraineanul porneste spre sectorul Botanica, in regiunea in care locuieste Ceaus. Noaptea, la ora 1:07, stationeaza in preajma unui hotel de pe str. Petru Movila, de unde pleaca la ora 1:41.

21 MARTIE 2021. La ora 9 porneste prin oras. La 11.38 stationeaza 20 minute la un magazin specializat de vinuri din centrul Chisinaului, dupa care, la ora 12:05, returneaza automobilul. In aceeasi zi, Kovalenko paraseste teritoriul Republicii Moldova prin punctul de trecere Otaci.

Colegul lui, Fedosenko, mai ramane cateva zile in oras.

24 MARTIE 2021. In dupa-amiaza zilei, doi barbati, de aproximativ 40 de ani, se prezinta la punctul de trecere a frontierei Otaci – Moghilev-Podolsk. Dupa controlul de rutina, traverseaza pe jos podul peste Nistru si ajung in Moldova. Unul dintre ei este Iurii Kovalenco, cel care parasise Republica Moldova cu trei zile mai devreme.

De aceasta data, Kovalenco este insotit de un alt camarad – Eduard Stavytsky. RISE Moldova si Slistvo.info au relatat anterior ca Eduard Stavytsky este o identitate falsa, numele real al barbatului fiind Andrei Kutsenko, un ucrainean asociat cu serviciile militare de spionaj.

25 MARTIE 2021. De dimineata, Kovalenko merge la aceeasi companie auto din sect. Buiucani al capitalei si inchiriaza, pentru doua zile, un Volkswagen Jetta. In jurul orei 10:10, automobilul opreste in sectorul Botanica, in zona unde locuieste Ceaus.

In intervalul 15:07-16:48, automobilul sta parcat in apropierea unui hotel de pe str. Puskin. Deja de la ora 17:59 si pana a doua zi, a stationat pe Calea Orheiului, in preajma unui restaurant.

26 MARTIE 2021, ora 8:14. Ivan Fedosenko paraseste pe jos teritoriul Republicii Moldova, prin punctul de trecere Palanca – Maiaki-Udobnoe.

In urma lor, in vama intra o Toyota RAV4 cu numere diplomatice apartinand Ambasadei Ucrainei. La volanul ei se afla Serghei Smetaniuk, atasat militar al Ambasadei Ucrainei la Chisinau. Doua ore mai tarziu, masina condusa de Smetaniuk revine in Republica Moldova prin acelasi punct. (Peste opt zile, acelasi automobil cu numere diplomatice va fi implicat in rapirea lui Ceaus.)

Intre timp, Kovalenco da ture cu Volkswagen-ul prin Chisinau. Opreste din nou la acelasi magazinul de vinuri din centrului orasului dupa care, impreuna cu Andrei Kutsenko, alias Eduard Stavitsky, se cazeaza intr-un hotel din zona.

27 MARTIE 2021. Kovalenko il telefoneaza pe administratorul firmei de la care a inchiriat automobilul si mai cere o zi. Ucraineanul este instiintat despre un proces-verbal privind comiterea unei contraventii. Camerele de supraveghere a circulatiei rutiere l-au surprins pe Kovalenko incalcand regulile de circulatie.

In aceeasi zi, Kovalenko ajunge cu automobilul in apropierea blocului unde locuieste Ceaus, unde stationeaza o bucata de timp. Mai tarziu, ucraineanul da o noua tura pe la magazinul de vinuri pe la care mai trecuse anterior de doua ori.

28 MARTIE 2021. Kovalenko returneaza automobilul, dupa care, impreuna cu Kutsenko, se cazeaza pentru o noapte la un alt hotel.

29 MARTIE 2021, ora 12:20. La oficiul aceleiasi firme de inchirieri auto se prezinta Oleksii Sotnikov, un ucrainean in varsta de 36 de ani. Ia pentru trei zile un Renault Megane de culoare alba, fara sistem GPS.

30 MARTIE 2021, ora 18:00. Oleksii Nechaiev, un ucrainean de 32 de ani, merge si el la aceeasi firma de inchirieri auto din sect. Buiucani si i-a pentru doua zile un Volkswagen Jetta. E aceeasi masina cu sistem GPS pe care Kovalenko o inchiriase pe 25 martie.

CITESTE MAI DEPARTE PE RISE.MD