Veronica Dragalin este castigatoarea concursului pentru functia de Procuror-sef al Procuraturii Anticoruptie. Decizia a fost luata astazi in cadrul sedintei Consiliului Superior al Procurorilor, iar acum candidatura acesteia urmeaza sa fie inaintata Procurorului General interimar. Pana in prezent Veronica Dragalin a fost procuror in California, unde a instrumentat numeroase cazuri de coruptie mare, si a obtinut chiar si un premiu din partea FBI.

Publicat:07.06.2022, 17:17

“Consiliul Superior al Procurorilor a hotarat: a o desemna pe doamna Veronica Dragalin, care a acumulat cel mai mare puctaj final, castigator al concursului public de selectare a candidatului la functia de procuror-sef al Procuraturii Anticoruptie.”

In sedinta de astazi, cei patru candidati la functia de sef al Procuraturii Anticoruptie au trecut etapa interviului. Pentru ca se afla in SUA, Dragalin a fost intervievata online.

“Eu cred ca Procuratura Anticoruptie are nevoie de o schimbare radicala, procurorii au obligatia de a actiona in interesul cetatenilor si al tarii, dar din pacate, eu cred ca cetatenii si tara au pierdut increderea ca procurorii au respectat acest mandat. Procuratura anticoruptie trebuie sa castige increderea societatii, sa devina o institutie bine respectata care functioneaza la cel mai inalt potential”, sustine Dragalin. 

Aceasta a dat asigurari ca in calitate de sef al Procuraturii Anticoruptie, va aplica legea in mod echitabil si corect in fiecare caz si ca nu se va lasa influentata de politicieni sau persoane corupte.

“Ceea ce ofer eu este o schimbare. In ceea ce priveste experienta profesionala, eu am petrecut peste 10 ani lucrand la cazuri complexe de coruptie, multe dintre ele au avut aspecte internationale”, a mai adaugat castigatoarea concursului pentru functia de Procuror-sef al Procuraturii Anticoruptie.

Dupa ce i-au intervievat pe toti cei 4 candidati, membrii Consiliului Superior al Procurorilor i-au acordat Veronicai Dragalin cel mai mare punctaj.

“Ca urmare a interviului, candidatii au obtinut urmatorul punctaj mediu final: domnul Bordianu Adrian- 40,93 puncte, Dragalin Veronica- 72,15 puncte, Brinza Victor- 36,15 puncte si Iachimovschi Octavian- 53,01 puncte.”

Acum, CSP urmeaza sa propuna procurorului general interimar candidatura Veronicai Dragalin pentru a fi numita in functia de procuror-sef la Procuratura Anticoruptie. Veronica Dragalin a plecat din Republica Moldova la varsta de 7 ani, iar in Statele Unite a ajuns pe cand avea 11 ani.

 In CV-ul sau, Veronica Dragalin a indicat ca in 2008 a absolvit facultatea de biologie si chimie la Universitatea din Carolina de Nord, iar in 2011, facultatea de drept la Universitatea din Virginia. Ulterior, ea a ajuns procuror adjunct in sectia de coruptie publica si drepturi civile din biroul procurorului american din districtul central al Californiei. Dragalin detine mai multe premii obtinute in SUA, cum ar fi premiul Cazul Anului din partea Biroului Alcool, Tutun, Arme si Explozibili si Premiul Directorului FBI. Este nominalizata la Premiul National pentru Tanarul Avocat Federal si la Premiul Procuror de Prim Rang pentru femeile din fortele federale de justitie. Concursul pentru functia de procuror-sef al Procuraturii Anticoruptie a fost demarat in februarie curent, cand a fost instituita o comisie formata din 5 membri. Institutia este fara conducere oficiala din 2020, dupa ce Viorel Morari a fost suspendat, apoi demis din functie in urma intentarii mai multor dosare penale pe numele sau.