Valabilitatea paşapoartelor romanesti simple electronice va fi extinsa de la cinci la 10 ani, in cazul persoanelor cu varsta de peste 25 de ani.

Publicat:11.04.2018, 10:09

Senatul Romaniei a adoptat in sedinta plenului de miercuri proiectul de lege al Guvernului privind extinderea termenelor de valabilitate a pasapoartelor romanesti simple electronice de la 5 la 10 ani in cazul persoanelor care au implinit varsta de 25 de ani si de la 3 la 5 ani pentru cei cu varste intre 12 si 25 de ani.

Proiectul este menit sa sa fluidizeze activitatea serviciilor de pasapoarte prin scaderea numarului de solicitari pentru eliberarea documentelor.

Pentru eliberarea unui pasaport simplu temporar în termen de 3 zile trebuie sa existe situatii de urgenta obiective, determinate de motive de sanatate, familiale sau profesionale în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui pasaport simplu electronic. Aceasta urgenta va trebui dovedita în momentul depunerii cererii de eliberare a pasaportului simplu temporar.

Cei care nu doresc eliberarea unui pasaport simplu electronic pot solicita eliberarea unui pasaport simplu temporar care le va fi eliberat în intervalul în care se emite pasaportul simplu electronic.

Senatul a adoptat un amendament la propunerea legislativa care prevede ca "exercitarea de catre o persoana a dreptului la libera circulatie în strainatate se suspenda când aceasta este inculpata într-o cauza penala si a fost dispusa, în conditiile Codului de procedura penala, instituirea unei masuri preventive, cu impunerea dupa caz, a obligatiei de a nu parasi o anumita limita teritoriala, fixata de organul judiciar, decât cu încuviintarea prealabila a acestuia".

Proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputatilor, cu rol decizional în acest caz.

Sursa: agerpres.ro