Viata reflectata pe retelele de socializare nu corespunde neaparat cu realitatea, iar urmaritorii nu sunt prieteni. Expertii in social media atentioneaza ca dependenta de aprecierea altora, prin like-uri, poate avea consecinte grave. Specialistii recomanda sa socializam cat mai mult in viata reala si atunci cand apar stari depresive, sa cerem ajutor.

Publicat:10.06.2021, 20:07

Dumitru TALMAZAN, EXPERT IN DIGITAL COMUNICARE:“ Lipsa noastra pe retelele de socializare nu inseamna ca noi nu existam, si prezenta noastra pe retelele de socializare nu inseamna ca noi existam.”

In secolul 21, cand viata fiecarei a doua persoane este expusa pe retelele de socializare unui public larg, trebuie sa intelegem ca ceea ce ni se arata pe instagram sau facebook nu este neaparat realitatea. Dumitru Talmazan, expert in social media, spune ca in ultima perioada se atesta o dependenta tot mai mare de like-uri, iar lipsa unor aprecieri ii induce pe unii in stari depresive si anxioase.

Dumitru TALMAZAN, EXPERT IN DIGITAL COMUNICARE:“Oamenii un pic nu inteleg ce inseamna retele sociale si devin dependenti de reactia altora pe retelele sociale. Lansat ca un obiect de comunicare, a devenit un canal prin care se formeaza parerea despre mine sau va forma personalitatea mea.”

Sutele si miile de urmaritori nu sunt prieteni, ci doar persoane care pentru un termen scurt si nedeterminat urmaresc viata cuiva, explica expertul.

Dumitru TALMAZAN, EXPERT IN DIGITAL COMUNICARE:Aceasta lume este in format scrolling, au gasit un content si sunt predispusi sa urmareasca ceva. Ea nu este stabila. Maine nu are internet si in general nu te priveste.”

Pentru ca odata cu pandemia multi s-au refugiat pe retelele de socializare, unii devenind mai vulnerabili in fata depresiei, specialistul vine cu recomandari, cea mai efectiva fiind comunicarea cu oamenii reali.

Dumitru TALMAZAN, EXPERT IN DIGITAL COMUNICARE:“Iesiti la aer liber, plimbati-va prin parc si limitati-va aplicatia, o ora pe zi, pentru ca like-urile dispar. Era un cont cu un ou, foarte popular. Cine mai tine minte acel ou?!”

Totodata, specialistul indeamna parintii sa limiteze accesul copiilor la retelele de socializare, atata timp cat nu pot controla ce urmaresc acestia si ce pagini apar la recomandari. Despre viata de pe retele, mascata de influenceri, a vorbit si cunoscuta bloggerita din Romania, Adelina Pestritu. 

Adelina PESTRITU, INFLUENCER:“Mi-ar placea foarte mult ca oamenii sa vada care de fapt este realitatea. Pentru ca prin contentul de instagram, de facebook, nu ai cum sa exprimi asta.”

Intr-un interviu pentru reporterul de la PRO TV Bucuresti, aceasta a mentionat ca uneori persoanele populare pe retelele de socializare nu arata toata realitatea, iar in spatele unor poze frumoase, cu vacante de lux, relatie perfecta, familie fericita, se ascund probleme si trairi sufletesti de care doar cei mai apropiati stiu.

Adelina PESTRITU, INFLUENCER:“Poate esti cu psihicul la pamant, poate ai probleme de sanatate, dar nu vrei sa vii pe instagram si sa plangi.” 

In cadrul a 40 de policlinici din tara activeaza Centre Comunitare de Sanatate Mintala unde oamenii pot primi gratuit consiliere psihologica. Deocamdata, Ministerul Sanatatii nu are o linie verde cu un numar unic la care oamenii sa poata apela, dar reprezentantii institutiei spun ca au in plan sa lanseze un asemenea serviciu.