Victimele conflictului din Nagorno-Karabah au fost comemorate la Chisinau. Zeci de persoane au depus astazi flori in fata ambasadei Azerbaidjanului in memoria celor decedati in cel mai recent atac lansat de Armenia asupra unui oras azer. Oamenii, in pare parte membrii comuntatii azere din Moldova, au tinut in maini pozele celor ucisi printre care si copii si au cerut celor doua tari sa faca pace.  

Publicat:27.10.2020, 18:50

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: ”Zeci de jucarii de plus au fost aduse aici, in fata ambasadei Azerbaidjanului de catre membrii comunitatii azere din Moldova, dar si de catre moldoveni, pentru a comemora toate victimile care au avut de suferit in urma atacului din Ganja.”  

Mahizar, o femeie azera care s-a refugiat in Moldova dupa razboiul din Nagorno-Karabah din 1991 spune ca reluarea acestui conflict a afectat-o direct pe ea si familia pe ei.  

Mahizar MAMMADOVA: “Eu sunt din Karabah, orasul Fuzuli, dar din pacate eu nu am vazut niciodata orasul, pentru ca el este ocupat de fortele armate ale Armeniei deja 30 de ani. Eu sunt nascuta in Baku, dar traiesc in Republica Moldova.”

Femeia spune ca Moldova i-a devenit o a doua casa, dar spera ca  va putea reveni pe pamantul ei intr-o buna zi.

 Mahizar MAMMADOVA: “O consider a doua mea patrie, dar tot timpul inima mea era in Karabah. Si eu sper ca in curand eu o sa vizitez pamantul nostru.”    

Avand in maini pozele victimelor atacului aerian din orasul azer Ghianja, zeci de oameni au venit sa condamne razboiul.

 “Eu am venit sa sustin familiile si oamenii care au suferit si care au pierdut copii in urma acestor evenimente.”

Potrivit Ambasadorului Azerbaidjanului la Chisinau comunitatea azera cere sa fie condamnat acest act de terorism si sa fie eliberat teritoriul de catre armata armeana.

Gudsi OSMANOV, AMBASADORUL AZERBAIDJANULUI IN MOLDOVA: “Comunitatea azera cere sa fie condamnat acest vandalizm, acest act terorist impotriva locuitorilor pasnici de catre Organizatiile Mondiale. Aceast teritoriu ocupat 30 de ani in urma este un teritoriul al Azerbaidjanului si fortele armate armene trebuie sa elibereze aceste teritorii.”

La data de 17 octombrie, in urma unui atac cu rachete lansat de Armenia in orasul Ghianja, al doilea ca marime din Azerbaidjan, 12 persoane au murit si alte 40 au fost ranite. De partea cealalta, Armenia a acuzat autoritatile azere ca au bombardat mai multe localitati din Nagorno-Karabah.

Regiunea separatista o enclava a etnicilor armeni, s-a desprins de Azerbaidjan in anii 1990, intr-un conflict soldat cu circa 30.000 de morti.