Vrei sa-ti iei permis de conducere romanesc in 2021? Iata mai jos ce trebuie sa stii, care sunt conditiile pentru viitorii soferi.

Publicat:19.01.2021, 12:10

Permisele auto si certificatele de inmatriculare sunt mai scumpe

Iata in continuare taxele pe care trebuie sa le platesti.

*89 de lei romanesti, echivalentul a 382 lei moldovenesti, pentru obtinerea permisului auto (de la 68 de lei romanesti inainte);

*49 de lei, echivalentul a 210 lei moldovenesti, pentru certificatul de inmatriculare (de la 37 de lei romanesti inainte).

In plus, din toamna anului trecut, nu mai poti plati aceste taxe, si nici autorizatiile de circulatie provizorie, la ghiseele Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

In consecinta, trebuie sa achiti contravaloare actelor amintite inaintea depunerii dosarului prin intermediul mijloacelor de plata online (inclusiv pe site-ul DRPCIV, drpciv.ro, sau prin platforma ghiseul.ro),  cu mandat postal, la unitatile CEC Bank si la terminalele de plata ZebraPay

Afla noua lista a unitatilor medicale in care poti obtine fisa medicala pentru permisul auto

In luna decembrie a anului trecut, autoritatile au publicat o lista noua cu unitatile medicale din intreaga tara autorizate sa elibereze fisa medicala pentru obtinerea sau preschimbarea permisului de conducere. Poti consulta aceasta lista, pentru a vedea care este unitatea medicala cea mai apropiata de domiciliul tau sau de serviciu pe site-ul Ministerului Sanatatii, ms.ro. 

Atentie: fisa medicala este necesara si pentru schimbarea unui permis de conducere expirat, dar nu si pentru inlocuirea permiselor auto furate, pierdute, deteriorate sau in cazul in care titularul si-a schimbat numele.

Sunt noutati si la redobandirea permiselor de conducere suspendate

Daca ti-a fost luat permisul de conducere, trebuie sa depui o cerere in acest sens PANA in a 30-a zi, respectiv a 45-a, din perioada de suspendare.

Cererea iti va fi rezolvata, pozitiv sau negativ, in maxim 5 zile. Poti depune aceasta solicitare, insa, numai daca ai permis de conducere de peste un an si ai trecut un nou test de verificare a cunostintelor de legislatie rutiera.

Noi tari pentru care permisele de conducere se preschimba in Romania fara niciun examen sau test

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a adaugat prin Ordinul nr. 128/2020, publicat in Monitorul Oficial in septembrie trecut, 11 noi tari pentru care, daca ai obtinut permisul auto in ele, il poti preschimba in Romania fara sa mai dai niciun test sau examen.

Printre ele si Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, chiar daca s-a terminat perioada de tranzitie care a precedat retragerea din Uniunea Europeana (Brexit) si acum pe supusii longevivei Regine Elisabeta a II-a nu-i mai desparte de Europa numai Canalul Manecii.

Palestina

Principatul Liechtenstein

Regatul Arabiei Saudite

Regatul Thailanda

Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord

Republica Cap Verde

Republica Federala Nigeria

Republica Honduras

Republica Irak

Republica Uniunea Myanmar

Sultanatul Oman

18 ani este varsta minima la care poti da examen pentru permis de conducere la toate categoriile prevazute de lege, conform lege5.ro  (16 ani pentru permis de conducere categoriile AM, A1 sau B1, conform promotor.ro)

Sursa: