Purtatorul de cuvant a ministerului rus de Externe s-a aratat nemultumita de proiectul de lege adoptat anterior la sedinta Parlamentului Republicii Moldova, prin care sintagma „limba moldoveneasca” din legislatia tarii si din Constitutie este modificata in „limba romana”. Potrivit Mariei Zaharova, limba moldoveneasca este o limba straveche, care a aparut inaintea limbii romane. Aceasta a declarat ca Moldova ar trebui sa urmeze logica istorica numind limba romana drept limba moldoveneasca, si nu invers. 

Publicat:18.03.2023, 20:16

„Renuntand la limba moldoveneasca, actualul regim de la Chisinau abordeaza intrebarea: a cui este acum Basarabia (care pana la 1940 a fost ocupata de Romania) si cui apartin pamanturile de-a lungul Nistrului (care pana la 1940 intrau in componenta Ucrainei)? In mod paradoxal, acum limba moldoveneasca s-a pastrat doar in Transnistria”, a scris Maria Zaharova pe canalul sau Telegram.

Totodata, purtatorul de cuvant al ministerului rus de Externe a adaugat ca, chiar daca limba moldoveneasca si cea romana sunt asemanatoare, ele au dialecte diferite. Mai mult, Zaharova a mentionat ca limba moldoveneasca este limba straveche a moldovenilor, amintita in lucrarile secolului al XVII-lea, iar limba romana insasi a luat contur abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

„Ar trebui sa urmeze logica istorica numind limba romana drept limba moldoveneasca si nu invers”, a scris Zaharova. 

In toata legislatia Republicii Moldova, sintagma „limba romana” va lua locul „limbii moldovenesti”. Vor fi inlocuite si sintagmele „limba oficiala”, „limba de stat” si „limba materna”. Proiectul care prevede acest lucru a fost votat in a doua lectura, de 58 de deputati, in cadrul sedintei plenare din 16 martie.

Totodata, Sarbatoarea Nationala „Limba noastra”, asa cum este denumita in prezent in Hotararea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sarbatoare si zilele de odihna si in Codul muncii, va fi numita „Limba romana”.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.