Demisia primelor persoane in stat a fost ceruta astazi in Piata Marii Adunari Nationale, unde zeci de veterani au protestat. Manifestantii spun ca guvernarea isi bate joc de oameni si au scandat in fata Guvernului, a Presedintiei si Parlamentului. Politia afirma ca s-au incalcat regulile pe timp de epidemie, fiind mai mult de 50 de persoane, mai exact in jur de 200 si ca se vor imparti amenzi. Protestul a fost comentat doar de responsabilii de Guvern, care au spus ca este unul politic.

Publicat:17.05.2020, 17:08

In timp ce zeci de oameni se adunau si incepeau sa scandeze, politistii au inconjurat cladirea guvernului.

“Acum noi suntem aici, veteranii. Piata e a poporului, nu e a lui Dodon.”

“Ieri am fost retinut pentru nimic, mi-au pus 22500 de lei amenda. Am fost avertizat sa nu facem azi protest, dar eu am zis ca stau pana la urma.”

Organizatorii spun ca autoritatile isi bat joc de veterani, asa ca azi au venit sa isi ceara drepturile. 

“Cerem demisia lui Dodon.”

“Aici e virusul! Cum pot sa puna amenda de 22 mii de lei, cand omul are salariu de 5 mii de lei? Cu ce sa traiasca batrana ceea cu o mie de lei.”

“- Am stat si pe timp mai rau in martie. Cand stateam in ploie si ninsoare in transee. Acuma e bine. Drepturile nostre ne-au fost luate. Acum guvernarea isi bate joc de noi. Nu avem nici polite de asigurare, nimic. Om al strazii, asa ne-a facut guvernarea.

- Cum ati ajuns aici daca transportul public nu circula?

- Am venit cu masinile. Am adunat bani, am turnat combustibil si am venit.”

Veteranii s-au aratat nemultumiti si de cum a fost primit ajutorul umanitar din Romania. 

Desi evenimentele cu participarea a mai mult de 50 de persoane sunt interzise, oamenii nu incetau sa se adune. Aveau masti si manusi, insa de distanta sociala nu s-a mai tinut cont. 

“- Refuzati sa completati lista prevazuta de Comisia pentru Situatii Exceptionale? 

- Refuz!

- Lasa sa vina domnul Chicu si Dodon cu lista. Sunteti tradatori de tara!

- Respectati distanta sociala, deja nu se respecta.

- Uitati-va la politisti, nu se respecta!”

“Oamenii nu mor de Covid-19, dar de foame. Oamenii sunt disperati. Am revenit in anii 90. Iarasi este foamete, banditism, nu avem de munca. Cu acest drapel am stat baricade, am luptat pentru dreptate. Am o pensie de 363 de lei, cum pot asa trai?!”

Acestia au avut mai multe revendicari.

Serviciul de presa al Presedintiei nu ne-a raspuns la telefon pentru un comentariu, iar consilierul prim-ministrului afirma ca guvernul a intreprins masuri pentru veterani. 

Vitalie DRAGANCEA, CONSILIERUL PRIM-MINISTRULUI REPUBLICII MOLDOVA: “In luna ianuarie au fost clarificate cele mai mari probleme ale veteranilor. Au fost marite indemnizatiile. Au fost crescute fondurile pentru tratament. Eu cred ca in spatele acestui protest stau politicieni. Mi-as dori ca veteranii sa nu fie atrasi in conflicte politice, iar politicienilor le-as sugera sa lase veteranii in pace.”

Proteste similare au fost organizate la inceputul lunii martie. Atunci un barbat a spart cu un buzdugan usa guvernului.