Alcoolul consumat in cantitati moderate are efecte benefice asupra organismului.

Å¢uica are proprietati de vindecare si de prevenire a anumitor afectiuni,cum ar fi gripa (chiar si cea porcina) si raceala de sezon. Prin fierbere, vaporii calzi de alcool ajuta la dilatarea vaselor capilare si deci, la oxigenarea sangelui, iar tuica fiarta scade riscul de a face pneumonie.

Este nerecomandat consumul de tuica celor care sufera de ulcer, hepatita, persoanelor sedentare, anemice, care muncesc in frig si femeilor gravide. Å¢uica fiarta se bea in cantitati mici (20 – 150 ml).

Å¢uica fiarta se prepara intr-un ibric metalic si nu trebuie exagerat adaosul de condimente, pentru ca poate deveni o bautura foarte rea la gust. Condimentele recomandate pentru tuica fiarta sunt: piper, zahar, miere, cuisoare, scortisoara.

Exista doua metode de a fierbe tuica:
– se pune zahar in ibric si se topeste pana obtii un delicios zahar-ars si apoi se toarna cantitatea de tuica dorita, care prin fierbere va obtine o culoare maronie si un gust placut.
– se amesteca zaharul, piperul si tuica (sau mierea, piperul, cuisoarele, scortisoara si tuica) si se tine vasul acoperit pe foc, pana da in clocot.