Andrei Cibotaru marturiseste pe blogul sauca, un vin bun costa peste 100 de lei, totusi, spune el, asta nu inseamna neaparat ca vinurile mai scumpe sunt mai bune sau viceversa.
Am selectat cinci vinuri de vara (albe), mai ieftine de 100 de lei, care prezinta, in opinia mea subiectiva, un foarte bun raport pret – calitate.
1.Crisecco brut alb, Cricova, 70 lei
Daca tot este vara si cald, incepem cu un vin spumant alb, lejer si racoritor. Brutul Crisecco este vinificat din soiul local Feteasca Alba (95%, restul 5% fiind Viorica sau Muscat, in functie de roada). Produs dupa tehnologia Charmat, unde fermentarea secundara are loc in butoaie de inox. Note de pere, mere si citrice, alcool 11.5 – 12.5% (in functie de serie), sa-l tot bei si bei vara.
2. Blanc de Cabernet, Radacini, 61 lei
Cabernet Sauvignon vinificat in alb. Radacini Blanc de Cabernet, de o culoare galben-pai deschis, cu arome puternice de ardei dulce si un gust proaspat, bine echilibrat. Ceva intre Feteasca Alba si Sauvignon Blanc.
3. Chardonnay 2015, Vinaria din Vale, 80 lei
Culoare galben pai, cu reflexe aurii stralucitoare. Aciditate balantata, care te provoaca la mai mult de un pahar. Chardonnay 2015 de la Vinaria din Vale a reusit sa ia aur la Concours Mondial de Bruxelles si argint la Decanter 2016.
4. Feteasca Regala, Chateau Vartely, 78 lei
Un vin proaspat, de un galben-pai cristalin si limpede. Produs in intregime din struguri de Feteasca Regala, vinul poseda un gust putin mineral, vioi si de o aciditate placuta, innobilat cu arome fine de flori de camp, imbinate cu nuante de caise.
5. Feteasca Alba, Sol Negru, Asconi, 95 lei
Un vin parfumat si bine echilibrat, 12% alcool, foarte bun pe timp de canicula.
M-am straduit sa pun cate un exemplar de la cate o companie, sa nu se dubleze, chiar daca ar mai fi vinuri demne de acest top (de exemplu, Feteasca Alba, gama Orasul Subteran, Cricova; Feteasca Alba 2015, Vinaria din Vale; Pinot Grigio Radacini, etc). Sunt vinuri bune, poate fara o personalitate deosebita, dar sunt vinuri corecte, echitabile si bune de servit reci pe timp de vara.
Mai multe detalii vezi pe blogul lui Andrei Cibotaru