De cele mai multe ori folosim patrunjelul in cantitati reduse si il adaugam in mancare la final, pentru un plus de gust.
Stiati insa ca are o serie de beneficii uimitoare, pe care putina lume le stie? Patrunjelul este extrem de bogat in vitamina C, curata rinichii, ajuta ficatul sa se regenereze si stabilizeaza tensiunea.
In plus patrunjelul te poate ajuta sa slabesti extrem de rapid, pana la 8 kilograme in doar doua saptamani. tot ce trebuie sa faci este sa prepari zilnic o salata din 6 legaturi de patrunjel taiat marunt, o rosie mare si zeama de lamaie.
Ia aceasta salata cu tine la serviciu si mananca din ea de fiecare data cand simti senzatia de foame. Pe parcursul zilei mai poti consuma la micul dejun o cafea si un fruct, la pranz un piept de pui si un fruct iar seara, la cina, un ou fiert cu morcov ras si un fruct.
Respecta aceasta dieta timp de 14 zile. La final rezultatele te vor uimi!
Mai multe informatii despre patrunjel
Patrunjelul este o planta erbacee medicinala, aliment si condiment, cultivat in majoritatea zonelor de relief in tara noastra, care provine din patrunjelul salbatic de pe tarmul Marii Mediterane. Planta are radacina pivotanta, conica sau alungita, de culoare alb-cenusie, cu gust dulce si miros placut aromat.
Tulpina florifera a patrunjelului este inalta pana la 130 cm, are forma cilindrica, este usor striata si ramificata chiar de la baza. Frunzele sunt lucioase pe partea superioara si au un miros caracteristic extrem de placut.
Deseori, patrunjelul este subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri.
In scop fitoterapeutic se utilizeaza radacina, frunzele si fructele (semintele).
Patrunjelul – Compozitie
Patrunjelul contine mai multa vitamina C decat lamaia, portocala sau varza, la care se adauga vitaminele a, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K si E.
De asemenea, este o sursa importanta de glucide, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu), ulei volatil, lipide si flavonoizi.
Patrunjelul – actiune
Continutul bogat de vitamina a si C are un puternic efect antioxidant, detoxifiant, antialergic, antitumoral, tonifica ficatul, stimuleaza activitatea vezicii biliare, fluidifica secretiile, antispastic,relaxeaza fibrele musculare netede intestinale, gastrice, bronsice, intareste sistemul imunitar,are efect vasodilatator, regenereaza peretele vascular, mentine elasticitatea vaselor, are efecte afrodisiace si asigura o buna functionare a aparatului genital.
De asemenea, patrunjelul limiteaza procesele inflamatorii, are efect antirahitic, antiscorbutic, vermifug, diuretic, neutralizeaza efectele intoxicatiei cu tutun, alcool, alimentatie excesiva cu carne sau prelucrata industria si contine uleiuri volatile cu efect antitumoral.
Patrunjelul – indicatii terapeutice
Consumat crud sau sub forma de infuzie, decoct, patrunjelul este eficient in tratarea edemelor, infectiilor, asteniei, tulburarilor de circulatie sanguina, hipertensiunii, bolilor reumatice, anorexiei,meteorismului si colicilor abdominale, astmului bronsic, amenoreei si elimina halena (respiratia urat mirositoare).
Sub forma de gargara, bai sau spalaturi locale, patrunjelul ajuta la vindecarea plagilor, intepaturilor deinsecte, a conjunctivite, amelioreaza contuziile si pigmentatiile pielii si inlatura durerile dentare.
Patrunjelul contine mai mult fier decat spanacul si mai mult fluor decat orice alt aliment, contribuind astfel la mentinerea unei danturi si a unei osaturi puternice. De asemenea, o legatura de patrunjel furnizeaza mai multe proteine decat 2 oua, devenind un aliat de nadejde in curele de slabire, deoarece confera senzatia de satietate.
Frunzele si tulpinile de patrunjel neutralizeaza si ajuta la eliminarea toxinelor din organism si sunt eficiente in toate afectiunile ficatului, inclusiv la ciroze sau hepatite, distrugand germenii patogeni si chiar diferite virusuri.
In plus, datorita calitatii sale de excelent antioxidant, patrunjelul consumat zilnic de 3 ori pe zi, cate 20 ml de suc impreuna cu alte sucuri naturale ajuta foarte mult la vindecarea cancerului. sucul proaspat se poate consuma in timpul tratamentului cu citostatice, ajutand la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor si la distrugerea celulelor canceroase.
Patrunjelul – Precautii si contraindicatii
Consumul de patrunjel este contraindicat femeilor gravide si celor care alapteaza deoarece planta contine apiol (estrogen natural) care stimuleaza contractia uterina si diminueaza secretia lactata.
Patrunjelul – in cosmetica
Patrunjelul este un ingredient natural care nu trebuie sa lipseasca din trusa de ingrijire a pielii. Din sucul de patrunjel se poate face o masca care se aplica pe fata si care are rolul de a regenera, de a improspata si de a conferi stralucire tenului.
De asemenea, masca poate ajuta la eliminarea pistruilor si a petelor cauzate de inaintarea in varsta.