Nelipsita din preparatele culinare, ceapa este nu numai un ingredient de baza in bucatarie, ci si o adevarata farmacie la indemana, care ne salveaza de multe probleme de sanatate.

Fara restrictii in privinta consumului si fara reactii neplacute pentru organism, exceptand mirosul neplacut care persista in respiratie, consumul de ceapaa este recomandat unanim de specialisti pentru efectele benefice pe care aceasta leguma le are asupra organismului.
Fie ca este galbena, rosie sau alba, ceapa este un medicament natural. Este o minune lasata in dar de natura, care contine tiosulfinate cu puternice proprietati antimicrobiene, sulfuri, sulfoxide si alti compusi foarte valorosi in mentinerea sanatatii. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei si producerea de compusi care duc la iritarea si lacrimarea ochilor.

Datorita fructo-oligozaharidelor continute de ceapa sunt stimulate inmultirea bacteriilor bune din colon, reducandu-se astfel riscul cresterii tumorilor care s-ar putea dezvolta la nivelul colonului.

Ceapa galbena – beneficii pentru sanatate

- trateaza anemia, gratie continutului ridicat de fier
- diminueaza simptomele bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita si guta
- lupta impotriva infectiilor provocate de bacterii, inclusiv E. Colisalmonella si este eficienta impotriva tuberculozei si infectiilor tractului urinar, cum ar fi cistita.
- ajuta in caz de constipatie si flatulenta
- intensifica circulatia sanguina si stimuleaza transpiratia
- are proprietati diuretice si de curatare a sangelui
- trateaza problemele repiratorii
- este eficienta in tulburari ale urechii
- combate caderea parului - cercetarile au demonstrat ca sucul de ceapa aplicat pe scalp de doua ori pe saptamana timp de doua luni duce la regenerearea parului.