Anul trecut pe vremea asta, nici macar nu indraznea sa viseze la titlul MasterChef. Plecata de 10 ani in Italia, Aida spera insa sa se intoarca la un moment dat in tara. MasterChef a fost pentru ea sansa de a lua-o de la zero in Romania.
Inainte sa plece in Italia, Aida a trecut prin multe greutati. Pe cand era insarcinata cu primul ei copil, tatal acestuia a murit. A fost nevoita sa se descurce de una singura, asa ca a plecat in Italia. Acolo, l-a cunoscut pe tatal celorlalti doi copii, si a ramas acolo.
S-a intors in Romania pentru MasterChef, inarmata cu mult curaj si ambitie, si a demonstrat tuturor ca o femeie poate sa fie mai buna in bucatarie decat un barbat. "Aida este o luptatoare. Este practic un barbat in piele de femeie", a descris-o Chef Catalin Scarlatescu.
Chiar daca viata ei nu a fost cea mai usoara, in timpul emisiunii Aida a fost foarte discreta si s-a concentrat doar pe gatit. “Am mers la un concurs culinar sa gatesc, nu sa-mi spun problemele. Pentru ca probleme are toata lumea acasa, dar nu alea sunt importante. Nu am vrut si nu vreau sa ies in evidenta cu povestea mea si cu cat am suferit. In viata toata lumea sufera, mai putin sau mai mult, bogati sau saraci. “
Abia in marea finala MasterChef, s-a destainuit in fata camerei: “Eu am muncit toata viata. Vin dintr-o familie modesta, de la tara. Intotdeauna a trebuit sa invat si sa muncesc. Am vrut intotdeauna sa am o familie. Daca nu ai o familie, esti sarac", a spus Aida.
S-a inscris la MasterChef, iar pentru preselectii a ales sa faca un desert cu portocale. “Crema mascarpone e specialitatea mea, dar piscoturile le-am facut atunci pentru prima oara”. Din fericire pentru ea, chefii au apreciat-o, iar Chef Florin Dumitrescu a laudat-o: "Piscoturile sunt perfecte, mai bune decat cele din comert”.
Pe parcursul show-ului, Aida si-a canalizat toata atentia pe gatit. “Am incercat sa gresesc cat mai putin posibil si sa impresionez. Cea mai grea proba mi s-a parut cea cu homarul. Nu pentru ca a trebuit sa-l omor, ci pentru ca nu stiam cat trebuie sa-l fierb. Dupa aceea, am aflat ca se lasa la fiert in functie de cat cantareste.“ Cheia succesului, in viziunea ei, tine de 3 cuvinte cheie: Seriozitate. Determinare . Pasiune.
“Am visat pe tot parcursul emisiunii momentul asta”
La finalul fiecarei zile din timpul competitiei, Aida visa la marele premiu. “Am visat pe tot parcursul emisiunii momentul asta. In ficare zi, cand terminam o proba, ma gandeam <am trecut si de data asta>”.
Cu toate acestea, a fost socata atunci cand chefii i-au strigat numele: “Nu m-am asteptat din cauza ca sunt femeie. Toti spuneau, chiar si colegii concurenti , ca oricum nu o sa castige niciodata o femeie. Pana la urma, nu au avut dreptate si ma bucur. Intr-o bucatarie profesionista e foarte multa munca fizica, mult stres psihic si... se zice ca femeia este sexul slab. Dar nu e asa intotdeauna. “
Desi au fost multe gure rele care i-au criticat seriozitatea din timpul competitiei, Aida crede ca aceasta a fost una dintre calitatile care au ajutat-o sa ajunga in marea finala. “Unul dintre atuurile mele cred ca a fost caracterul, seriozitatea cu care am facut tot si pasiunea. Eu cand sunt in bucatarie sunt alta. Cand ma vad in reluare, imi zici <nu-mi vine sa cred ca sunt eu aia>. Sunt altfel. Si mie imi sunt antipatica. Sunt dintr-o bucata”.
Ea a invatat multe lucruri noi si de la cei trei chefi, care au si laudat-o, dar au si criticat-o cand a fost cazul: “De la Chef Sorin am invatat ca in farfurie trebuie sa fie eleganta. Oricat de buna e mancarea, daca farfuria nu arata bine, parca nu e nici atat de gustoasa. Chef Catalin face totul cu atata usurinta incat nici nu-mi venea sa cred uneori. Chef Florin are caracter. De la el stii ca uneori trebuie sa dai cu pumnul in masa daca vrei sa obtii ceva”
De la MasterChef, la propriul show culinar si carte de bucate
Aida viseaza sa aiba propria emisiune, in care sa gateasca si sa vorbeasca despre importanta unei alimentatii sanatoase. “Suntem ceea ce mancam, doar ca de multe ori nu stim ce mancam. Visez sa am o emisiune culinara. Nu stiu daca voi o stiti pe Benedetta Parodi, are o emisiune de gatit in Italia si dureaza cam 15-20 minute, in care ea propune retete si iti explica cum sa le faci. Sunt retete simple, gustoase, care se pot face acasa fara probleme. Ca sa transmiti ideea ca nu e greu sa gatesti, trebuie doar sa stii ce sa faci.”
Pana atunci insa, Aida vrea sa urmeze niste studii in domeniu si sa scoata o carte de bucate: “Mi-am propus sa scriu o carte de bucate cu ideile si retetele mele, cum vad eu bucataria si cum ar trebui sa se manance. Cu retete sanatoase care se pot gati in 5-10 minute”
“Dupa ce pun copiii la culcare, ma apuc de gatit. Uneori ma prinde si ora 4 dimineata”
Aida nu-si imagineaza viata fara gatit. Atat de mult ii place timpul petrecut in bucatarie, incat nici nu mai tine cont de cat e ceasul. “Gatesc noaptea pentru ca nu am timp intotdeauna, iar bucataria cere meticulozitate, atentie. Asa ca, la 8 jumate imi pui copiii la culcare si dupa aceea ma apuc de treaba. Stau pana pe la 3-4”.
Ea ne-a povestit si ce gateste pentru ea si familia ei: “Mananc foarte putin prajit. De obicei tras la tigaie, in unt sau in ulei de masline. Mananc putina carne rosie si incerc sa alternez felurile de mancare: daca la pranz fac paste (carbohidrati), seara fac piept de pui (proteine).
Atat ea, cat si copiii ei au 5 mese pe zi: “Ma trezesc la ora 6 dimineata, pregatesc copiii pentru scoala. La 7 fac micul dejun pentru copii – acesta este dulce (briose, paineintegrala cu unt si marmelada cu lapte, croissante, iarna ceaiuri din diferite ierburi). La ora 10 mancam fructe. La 12:30-1 luam pranzul. La ora 4, iar o gustare: un fruct, o inghetata, iar la ora 7 luam toti cina.
Bucataria ei preferata este cea italiana, pe care marturiseste ca a studiat-o si a incercat-o de nenumarate ori: “Bucataria italiana este preferata mea, preferata copiiilor. Stiu sa fac aproape toate preparatele specifice, e o bucatarie sanatoasa. Citesc foarte mult, am zeci de carti, am cheltuit enorm pe carti si reviste. Orice vrei, gasesti la mine in biblioteca”
Iar preparatele pe care le-ar manca incontinuu sunt pizza si pastele cu fructe de mare: “Ador pizza, este preferata mea, dar simpla, Margherita, facuta intotdeauna cu mozarella proaspata. Sosul facut cu oregano, sare si piper. Pe langa pizza, imi plac foarte mult si pastele cu fructe de mare.”
Cu toate acestea, sustine cu nu a tinut niciodata o dieta. “Sunt tot timpul in miscare. Mananc portii obisnuite, nici prea mult, nici prea putin, am o alimentatie echilibrata. “Ingredientele care nu-i lipsesc din bucatarie niciodata sunt Nu-i lipsesc din bucatarie ierburile aromate, uleiul de masline si pastele.
Ea asteapta cu nerabdare cursul de 5 zile din Italia, de la Academia Barilla, unde va merge impreuna cu Alexandru Hora si cu doi castigatori de la concursul Foodstory.ro. “Sper sa invat secretele. Marii chefi au secretele lor si le tin ascunse bine, bine. Daca esti foarte atent la ceea ce fac ei, chiar daca nu ti le spun, le vezi”, spune ea.