Rudele persoanelor care recent s-au intors de peste hotare si sunt in autoizolare, dar si rudele bolnavilor de COVID-19 care se trateaza la domiciliu pot parasi domiciliul si, daca o fac, nu sunt pasibile de raspundere penala.

Publicat:23.05.2020, 18:18

La raspundere va fi trasa doar persoana care nemijlocit a incalcat regimul de autoizolare, regim obligatoriu pentru persoanele care au traversat frontiera pe sensul de intrare in Republica Moldova. Informatia a fost confirmata pentru IPN de Alina Zbanca, consiliera ministrului de interne.

Persoana care a revenit in tara, indiferent daca are sau nu simptome ale bolii, trebuie sa se autoizoleze de ceilalti membri ai familiei, daca locuiesc in aceeasi casa, a precizat pentru IPN consiliera ministrei sanatatii, muncii si protectiei sociale, Cristina Stratulat. Ceilalti membri ai familiei nu sunt obligati sa se autoizoleze, dar li se recomanda evitarea la maximum a contactului cu ruda revenita in tara, dar si cu persoanele terte.

Conform deciziei Comisiei pentru Situatii Exceptionale, persoanele care traverseaza frontiera de stat pe sensul de intrare in Republica Moldova vor completa, in mod obligatoriu fisa epidemiologica si vor semna declaratia pe propria raspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioada de 14 zile in locurile determinate. Acestia vor fi monitorizati de medicul de familie. Pentru incalcarea regimului de carantina sau pentru completarea intentionata falsa a fiselor epidemiologice, legislatia prevede o amenda intre 22,5 si 25 de mii de lei.

Potrivit Ministerului Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, actualmente peste 42 de mii de persoane se afla la domiciliu sub monitorizarea medicului de familie.