<p><strong>Lucreaza non-stop de aproape o luna, fara manusi si masti. Niciunul dintre ei nu a fost testat, desi au intrat in contact cu zeci de membri ai familiilor celor care au murit din cauza COVID-19. Proprietarii si angajatii serviciilor funerare din provincia Bergamo, din nordul Italiei, sunt epuizati si ameninta ca isi inceteaza activitatea, daca nu se iau masuri adecvate pentru protejarea sigurantei publice.</strong></p>

Publicat:26.03.2020, 15:23

Exista aproximativ 80 de firme funerare care opereaza in provincie. Una dintre cele mai mari are aproximativ 40 de angajati. Inainte de a izbucni criza coronavirusului, firma se ocupa, in medie, de aproximativ 115 inmormantari pe luna, dar in martie au avut deja peste 800, relateaza Euronews.

Imaginile cu camioanele armatei care transporta sicriele victimelor facute de COVID-19 in Bergamo au devenit simbolice pentru drama pe care o traieste orasul. Crematoriul lucreaza 24 de ore pe zi de saptamani intregi, dar nu mai este in masura sa raspunda cerintelor. Momentan, lista de asteptare pentru incinerare este lunga, ocupata pe trei saptamani inainte.

Provincia Bergamo este una din zonele din Italia lovite cumplit de coronavirus. Sunt aproape 6.500 de cazuri, conform datelor furnizate de Agentia pentru Protectia Civila, citata de Euronews. Antonio Ricciardi, presedintele unei asociatii a serviciilor funerare din Bergamo, a vorbit despre o situatie imposibila.

„Este absolut iresponsabil sa functionezi in conditiile actuale”, a spus Ricciardi. „Se intra si se iese din spitale si din casele oamenilor fara niciun control al starii de sanatate.”

Expertii sustin ca autoritatile au subestimat riscul reprezentat de COVID-19, in special in primele etape ale contagiunii.

Pietro Bonaldi, presedinte al asociatiei intreprinderilor mici si mijlocii din provincia Bergamo, a declarat pentru Euronews: „In primele zile era inca permis sa se transporte sicriul deschis. Sicriele au fost transportate in casele rudelor si biserici si li s-a permis rudelor si prietenilor sa-si ia ramas bun de la cei decedati. In acest fel, insa, multe persoane s-au adunat intr-un spatiu restrans, favorizand contagiunea. Am facut cunoscuta aceasta problema autoritatilor.”

Prin urmare, angajatii de la serviciile funerare ar fi putut contribui si ei la cresterea exponentiala a numarului de cazuri din provincie.

Slujbele de inmormantare, interzise

Pe masura ce contagiunea a progresat, au fost stabilite reguli mai stricte pentru manipularea celor decedati. Trupurile nu sunt spalate si imbracate, ci doar invelite intr-o panza inmuiata in solutie dezinfectanta. Transportul sicrielor descoperite a fost interzis, acestea fiind sigilate imediat.

De asemenea, au fost interzise ceremoniile religioase, pentru a se evita adunarea unui numar mare de persoane intr-un loc. Inmormantarea a fost redusa doar la transportul sicriului direct la cimitir sau crematoriu. Incinerarea persoanelor care au murit in urma COVID-19 nu este obligatorie.

De aproape o luna, angajatii de la serviciile funerare intra in unitatile sanitare din zona Bergamo fara niciun fel de protectie. Lipsa de masti, manusi si solutii dezinfectante este cunoscuta - s-a vorbit in mass-media italiana, iar in urma cu cateva zile regiunea Lombardia a lansat un nou apel catre companiile in masura sa le produca. In mod firesc, prioritatea este acum acordata angajatilor din domeniul sanitar, dar, dupa cum subliniaza Bonaldi, si angajatii de la serviciile funerare ajung in aceste spatii atunci cand sunt chemati sa se ocupe de decedati.

Bonaldi a mai spus ca niciun angajat nu a fost testat pana acum.

Sursa: Digi24.ro