La Chisinau au ajuns de doua ori mai putine doze de vaccin rusesc decat a anuntat Igor Dodon. Potrivit Ministerului Sanatatii, doar circa 70 de mii de doze au fost trimise si nu 140 de mii. Mai mult decat atat, imunizarea cu acest ser nu poate incepe intrucat nu este clar cand va fi trimisa cealalta transa ca sa fie asigurat rapelul. 

Publicat:26.04.2021, 19:54

Alexei CEBAN, SEFUL CAMPANIEI DE VACCINARE: “Vaccinul va fi distribuit in toate teritoriile echitabil, proportional, si va fi distribuit cred ca in scurt timp. Suntem gata si cu repartitia, momentele logistice, doar asteptam confirmarile pentru componenta doi.”

Responsabilii de la ministerul Sanatatii au mentionat ca al doilea lot, de 71 de mii de doze, ar putea ajunge in mai. Totodata, Alexei Ceban ne-a spus ca din start stiau ca sambata vor fi livrate vaccinuri doar pentru prima doza.

Alexei CEBAN, SEFUL CAMPANIEI DE VACCINARE: “Cred ca nu a fost o intelegere corecta. Noi, conform documentelor, asteptam 71 de mii de doze. Se are in vedere 142 de mii de doze cu componenta doi. 

-Inca urmeaza sa mai vina o transa de 40 de mii de doze?

-Da. Conform scrisorii de donatie sunt 182 de mii de doze.” 

Potrivit responsabililor din sanatate, la depozitul ANSP sunt stocate 40 de mii de doze de vaccin rusesc, iar celelalte 31 de mii au ajuns in stanga Nistrului care, la fel, inca nu sunt utilizate. Pe de alta parte, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a scris pe pagina sa de telegram ca in regiunea transnistreana au ajuns 62 de mii doze de Sputnik V. Sambata, Igor Dodon, care nu are nicio functie in stat, a anuntat ca la Chisinau au ajuns 142 de mii de doze de vaccin rusesc. 

Purtatoarea de cuvant a liderului PSRM nu ne-a raspuns astazi la intrebarea de ce s-a anuntat o cifra gresita. Responsabilii de la Parlament, care anterior au anuntat aceeasi cantitate, au venit cu o reactie in care mentioneaza ca cifra indicata de ei este cea pe care a anuntat-o conducatorul delegatiei din Rusia.

REACTIA PARLAMENTULUI:“ In comunicatul de presa este indicata cantitatea de vaccinuri enuntata in cadrul ceremoniei de transmitere de la Aeroportul International Chisinau, de conducatorul delegatiei din Federatia Rusa care a insotit lotul de vaccin. Cantitatea exacta va rugam sa o precizati la ministerul de resort.”