<p>Daca in Moldova numarul cazurilor de coronavirus va trece de 400, atunci oamenii nu vor mai fi rugati, ci obligati sa stea in case. Presedintele Igor Dodon a anuntat despre aceasta masura, dar precizeaza ca nu s-a luat inca o asemenea decizie. Daca va fi aplicata, atunci oamenii vor putea iesi din casa numai cu un certificat, in caz contrar, vor fi sanctionati.</p>

Publicat:26.03.2020, 20:27

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:“Urmatoarea etapa este limitarea iesirii cetatenilor din locuinta, indiferent de varsta. Asta inseamna ca fiecare sa aiba un certificat in care sa spuna unde a fost, se duce la magazin, arata bonul.”

Declaratia a fost facuta aseara de presedinte la o emisiune de la postul national de televiziune. 

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Autoritatile iau in calcul patru scenarii, si de la unul la altul masurile devin tot mai restrictive. In prezent, suntem deja in cel de-al doilea scenariu prevazut de oficiali, adica avem peste 100 de pacienti confirmati. Al treilea scenariu ar insemna mai mult de 400 de infectati, iar ultimul si cel mai grav se refera la peste 1500 de bolnavi.”

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:“Trebuie sa recunoastem si sa fim onesti ca situatia in continuare se va inrautati, iar numarul de cazuri va creste.”

Astazi, presedintele a spus ca administratia prezidentiala va economisi 4 milioane de lei, prin sistarea mai multor achizitii care nu sunt necesare acum, prin reducerea bugetului pentru deplasari si taierea din prime pentru personal. Toate astea, ca banii sa fie redirectionati pentru lichidarea consecintelor crizei ce va fi provocata de Covid-19. Igor Dodon solicita si altor institutii de stat sa limiteze pe cat e posibil cheltuielile.

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Urmeaza ca, impreuna cu presedintele Parlamentului si Prim-ministru, sa analizam modul in care fiecare institutie respecta solicitarea respectiva si sa intervenim acolo unde va fi cazul.”

...se arata in mesajul sefului statului postat pe facebook. La scurt timp, secretariatul Parlamentului a anuntat ca legislativul va dona 685 000 de lei pentru a sustine medicii in lupta cu coronavirusul, iar alte 10 milioane de lei vor fi returnate in bugetul public prin reducerea cheltuielilor din 2020. De asemenea, masinile institutiei vor fi folosite in perioada urmatoare pentru a transporta lucratorii medicali din suburbiile capitalei la serviciu.