De cateva zile, de la presedintele american Donald Trump la oficiali de rand mai jos, din SUA sau din alte state, vorbesc despre faptul ca ar exista medicamente care pot fi produse in masa si utilizate la tratarea bolnavilor cu Covid- 19.

Publicat:26.03.2020, 11:33

Donald Trump a anuntat ca e vorba de Hidroxiclorochina si cloroquina, iar FDA (Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente) ar fi aprobat utilizarea acestora in scopul testarii in tratamentul impotriva coronavirusului.

Sunt necesare studii clinice

Specialistii insa au criticat anuntul prestedintelui american, care a creat confuzie in randul oamenilor, iar unii au incercat deja sa foloseasca preparate care contin o versiune nemedicala a componentilor din Hidroxiclorochina si s-au intoxicat.

Hidroxiclorochina, este comercializata sub numele de Plaquenil si este aprobata pentru a trata lupusul si artrita reumatoida, in timp ce clorochina este un tratament anti-malarie.

O ancheta ProPublica din SUA a aratat ca in farmacii s-au creat deja un deficit de hidroxiclorochina, iar bolnavii de lupus si artrita reumatoida nu il pot cumpara. Potrivit anchetei in spatele deficitului ar fi chiar unii medici, care au prescris medicamentul in cantitati mari si unor persoane ce nu sunt bolnave.

Despre proprietatile hidroxiclorochinei in lupta contra Covid-19 vorbesc si cercetatori din China, din Franta si alte state. "Hidroxiclorochina, este un derivat mai putin toxic al cloroquinei, si este eficienta la inhibarea infectiei cu SARS-CoV-2 in vitro", se arata intr-un studiu recent al savanitilor chinezi, publicat de revista Nature.

"In combinatie cu functia sa antiinflamatoare, prezicem ca medicamentul are un potential bun de a combate boala. Aceasta posibilitate asteapta confirmarea prin studii clinice. Trebuie sa subliniem, desi HCQ (Hidroxiclorochinan.r.) este mai putin toxic decat CQ (cloroquina n.r.), utilizarea prelungita si supradozajul poate provoca otravire", avertizeaza cercetatorii chinezi.

Medicamentul costa 5 euro

Medicamentul produs de laboratorul francez Sanofi sub denumirea de Plaquenil, este folosit este inregistrat de la finele anului 2018 si in Republica Moldova.

Conforma datelor din Catalogul national de preturi de producator la medicamente (actualizat la data de 06.03.2020) pretul medicamentului la producator este de 98 de lei sau 5,06 euro.

Sursa: mold-street.com