In timp ce de cateva luni, zilnic inregistram peste o mie de infectati cu COVID-19, cluburile de noapte din capitala aduna zeci de oameni, care sfideaza toate masurile de protectie – nu poarta masti si nu pastreaza nici distanta sociala. Desi activitatea acestora este interzisa in urma unei decizii a comisiei extraordinare pentru sanatate publica, politia nu sanctioneaza antreprenorii si nu sisteaza activitatea cluburilor de noapte.

Publicat:21.11.2020, 16:23

In fata acestui club de noapte din capitala, aseara se inghesuiau mai multi doritori de a se distra. Paza nu ne-a permis sa intram, dar ne-a spus ca nu exista un numar anumit de persoane care pot intra in local.

“-Noi permitem intrarea doar daca persoanele au rezervare. Deci daca au rezervat o masa si avem un numar limitat la bar.  

- Cate persoane pot intra?

- Nu este un numar exact de persoane la masa.”

Dupa cateva clipe, clubul a fost luat cu asalt de catre mascatii de la Fulger. Acestia au intrat in local si au alungat petrecaretii.

La finalul operatiunii, ofiterul de investigatie ne-a spus ca in incapere erau mai mult de 50 de persoane, de aceea au intervenit, desi activitatea cluburilor este interzisa, indiferent de numarul de persoane din interior. Nu am aflat insa daca administratia si petrecaretii s-au ales cu amenzi.

Vasile ROTARU, OFITER DE INVESTIGATIE DIRECTIA DE POLITIE: “-Operatiune de profilatie referitor la combaterea epidemieie COVID-19.

-Ati mai facut astfel de operatiuni.

-Da, desigur.

-Nu au voie mai mult de 50 de persoane sa fie in incinta clubului.”  

Iar acest club de noapte activeaza deja de cateva luni, fara ca administratia acestuia sa fie sanctionata de catre politie. Cei din paza ne-au spus ca primesc oameni fara probleme si ca nimeni nu le-a interzis nimic.  

“- Oamenii poarta masti in interior?

- In interior la masa nu. Domnisoara, noi nu stim. Dumneavoastra credeti ca astazi a fost emisa o noua decizie si toti au inceput sa se conformeze?

- Cluburile nici nu a fost permis sa se dechida.

- Trei luni toti au lucrat, iar acum deja nu se poate.”  

In interior nu am fost lasati sa intram, dar din imaginile postate pe pagina acestui local, se vede clar ca nimeni nu poarta masca si nu pastreaza distanta.

Din toata multimea din fata cuburilor de noapte, nicio persoana nu purta masca. Am incercat sa vorbim cu administratia unor locale, dar am reusit doar cu paza sa avem un dialog. Angajatii acestui club de noapte din apropierea unui centru comercial, ne-au dat asigurari ca in interior sunt doar 30 de persoane si ca toti poarta masca.

“-Clubul de cat timp activeaza?

- Nu activeaza.

- Cine e in interior?

- Nimeni.

- Poarta oamenii masti in interior?

- Da.

- Cate persoane sunt in interior?

- 30.”

Acest petrecaret ne-a spus ca vizitatorii danseaza in masti, desi nimeni nu o purta nici cand intra si nici cand iesea din clubul de noapte.

“In interior poarta oamenii masti?

- Da.

- Si danseaza tot in masti?

- Toti cu masti danseaza.”

Ofiterul de presa al inspectoratului de politie, sectia comunicare si protocol ne-a spus ca au fost organizate verificari in legatura cu respectarea masurilor de prevenire a infectarii cu COVID-19, in contextul cresterii numarului cazurilor. La intrebarea de ce politia nu sanctioneaza adimnistratorii cluburilor de noapte care nu si-au sistat activitatea, dar au continuat sa primeasca vizitatori, asa si nu am primit raspuns. In aceasta primavara insa, politia amenda la stanga si la dreapta oamenii care citeau in parcul Valea Morilor sau care se duceau la magazin, argumentand ca acestia au incalcat regimul de carantina.

Directorul-adjunct al directiei sanatate publica din municipiul Chisinau spune ca nu a fost inca nicio decizie care sa amane hotararea din 11 septembrie de a sista activitatea cluburilor de noapte. Ceea ce inseamna ca localurile activeaza ilegal, iar politia ar trebui sa intreprinda toate masurile.

Boris GILCA, DIRECTORUL-ADJUNCT AL DIRECTIEI SANATATE PUBLICA CHISINAU: “-In nicio sedinta a Comisiei Extraordinare pentru Sanatate Publica din municipiul Chisinau nu a fost anulata nicio decizie anterioara. Deci toate raman in forta.

- Adica cluburile in continuare nu au voie sa activeze?

- Nu au voie sa activeze. Eu am ramas foarte uimit cand din presa am aflat ca unele cluburi de noapte si alte unitati de agrement activeaza in Chisinau, acest lucru este ilegal.”

Potrivit expertului in sanatate publica, Ala Tocarciuc, daca intr-un club de noapte merge o singura persoana infectata, riscul ca toti ceilalti prezenti acolo sa fie contaminati este foarte mare.

Ala TOCARCIU, EXPERT IN SISTEMUL DE SANATATE PUBLICA: “Sunt foarte expusi virusului. Daca acolo este cineva deja bolnav, atunci in acel aerozol din club este concentratie foarte mare de virus. Asta este un pericol pentru toti cei aflati in incapere.”  

Expertul in sanatate publica spune ca ieri, in tara noastra a fost inregistrata o rata de teste pozitive in proportie de 45 la suta, ceea ce inseamna ca la noi situatia este foarte grava. Potrivit deciziei din 11 septembrie a comisiei extraordinare a sanatatii publice este scris clar ca toate cluburile de noapte trebuie sa isi suspende activitatea.