Europa isi redeschide astazi granitele pentru tarile din afara Uniunii, considerate “sigure” de COVID-19. Nu insa si pentru Republica Moldova deoarece pandemia de coronavirus nu este inca sub control. Au fost excluse de asemenea Statele Unite, Rusia si Brazilia din cauza focarelor de acolo. 

Publicat:01.07.2020, 11:29

Cetateni din 15 tari pot calatori de astazi liber pe teritoriul UE. Printre acestea fiind Algeria, Australia, Muntenegru, Serbia, Japonia, dar si China pe principiu de reciprocitate. 

Din fostele tari sovietice in lista se regaseste doar Georgia. Potrivit cominicatului publicat pe site-ul Consiliului european, lista ar urma sa fie revizuita la fiecare doua saptamani. Totodata vor fi acceptate calatoriile esentiale in cazul in care este vorba de cetateni europeni, persoane care au viza de resedinta intr-o tara UE sau au contracte de munca si alte motive serioase. Aceasta lista vine ca o recomandare din partea UE pentru statele membre, deoarece mai multe tari au propriile reguli pentru cetateni care vin chiar si din interiorul UE. 

De exemplu turistii care vor ajunge in Grecia de astazi vor trebui sa completeze un chestionar, cu 48 de ore inainte de intrarea in tara. Ei vor primi un cod de bare care va determina daca trebuie sa fie testati pentru coronavirus la sosire. Cehia nu permite deocamdata accesul turistilor din Portugalia, Suedia si o parte din Polonia. 

Romania isi actualizeaza saptamanal lista cu tari dinspre care accesul in tara este liber, fara ca oamenii sa mai intre in carantina. Spania a anuntat ca va permite incepand de astazi, circulatia libera a cetatenilor europeni si va ridica progresiv restrictiile de calatorie in terte tari, pe baza listei convenite cu Uniunea Europeana.