<p>Igor Dodon spune ca Guvernul examineaza posibilitatea de a acoperi somajul tehnic pentru companiile private. La moment se elaboreaza un pachet de masuri intru sustinerea intreprinderilor din Moldova, a declarat Igor Dodon in cadrul unei editii speciale de la postul public de televiziune Moldova 1.</p>

Publicat:26.03.2020, 12:40

"Noi examinam foarte serios cum putem sa-i ajutam si pe cei din sectorul privat. Sunt intrepinderi care au luat decizia sa-si trimita angajatii in somaj tehnic. Este vorba in mare parte de domeniul comertului, avem trei sectoare de baza: agricultura, sectorul HORECA si alte genuri de activitate care deja sunt afectate in urma inchiderii producerii, pentru ca era la export. Alt sector tine de textile", a declarat Igor Dodon in cadrul unei editii speciale de la postul public de televiziune Moldova 1.

Totodata, seful statului spune ca pentru toate aceste sectoare se elaboreaza un pachet de masuri intru sustinerea angajatilor.

"Sunt oameni care au pierdut locul de munca. Masurile vor fi anuntate in zilele urmatoare", a spus Igor Dodon.

Presedintele a vorbit si despre facturile care nu vor fi achitate in aceasta perioada si despre deciziile luate impreuna cu ANRE.

"Nu vor fi achitati toti banii o data. Intelegm ca oamenii in aceasta perioada sunt afectati, intelegem ca statul trebuie sa vina cu un suport pentru cei care nu-si primesc salariul integral, fiind in somaj tehnic. Sunt 650 de mii de angajati in Republica Moldova, oficial, si 190 de mii sunt angajati in institutiile de stat", afirma Igor Dodon.

Seful statului da asigurari ca salariile pentru bugetari vor fi achitate la timp de catre stat, fara intarzieri, la fel ca si pensiile.