In doar o saptamana, numarul pacientilor Covid, internati in spitale a crescut cu 35 la suta. Se intampla pentru ca si numarul imbolnavirilor s-a majorat semnificativ comparativ cu acum doua saptamani. Din acest motiv, autoritatile anunta ca au activat noi paturi in institutiile medicale din toata tara, iar astazi la terapie intensiva erau doar 17 locuri libere.

Publicat:27.10.2021, 21:58

In ultima saptamana, numarul infectarilor cu COVID-19, in tara noastra, a crescut cu 16%. Daca acum doua saptamani erau inregistrate circa 9 mii de imbolnaviri pentru o perioada de 7 zile, saptamana trecuta numarul a ajuns la aproximativ 11 mii. 

Ala NEMENRENCO, MINISTRUL SANATATII: “80% din toate cazurile inregistrate pe parcursul acestei saptamani, care sunt circa 11 mii de persoane, nu sunt vaccinate.” 

Odata cu cresterea infectarilor, tot mai multi pacienti ajung in institutiile medicale, iar majoritatea sunt nevaccinati. Rata de spitalizare a crescut intr-o saptamana cu 35 la suta.
 

Ala NEMENRENCO, MINISTRUL SANATATII:“A pus o presiune pe spitalele din tara, noi fiind nevoiti sa organizam paturi noi in diferite regiuni. Au crescut cazurile grave, care sunt influentate de forma actuala pe care o remarca toti medicii, mult mai agresiva a variantei Delta.”

Chiar si asa, numarul locurilor disponibile este limitat. In intreaga tara, la terapie intensiva sunt doar 17 paturi disponibile pentru pacientii in stare extrem de grava. Potrivit ministerului sanatatii, in prezent, Modova inregistreaza cate 308 cazuri la 100 mii de locuitori, tara fiind in cod rosu de alerta. Situatia este critica in mai multe localitati din tara, care au depasit mult aceasta cifra. In municipiile Balti si Chisinau sunt deja peste 400 de cazuri la 100 mii de locuitori. Si in raioanele Glodeni, Basarabeasca, Anenii Noi, Donduseni, Singerei, si Edinet a fost deja instituit cod de alerta rosu. 

RAIOANELE CU COD DE ALERTA ROSU:

BALTI 455 CAZURI LA 100 MII LOCUITORI

CHISINAU 436 CAZURI LA 100 MII LOCUITORI

GLODENI 341 CAZURI LA 100 MII LOCUITORI

BASARABEASCA 339 CAZURI LA 100 MII LOCUITORI

ANENII NOI 305 CAZURI LA 100 MII LOCUITORI

DONDUSENI 296 CAZURI LA 100 MII LOCUITORI 

SINGEREI 294 CAZURI LA 100 MII LOCUITORI

EDINET 262 CAZURI LA 100 MII LOCUITORI

Autoritatile indeamna populatia sa se imunizeze, pentru a usura munca medicilor si pentru a evita spitalizarea. Pana acum, circa 25 la suta din cetatenii nostri s-au imunizat cu schema completa.