Furia creste in randul chinezilor, din cauza masurilor draconice anti-COVID. In mai multe orase, cetatenii sunt izolati si testati cu forta.

Publicat:30.04.2022, 12:45

In Shanghai, unii oamenii au strigat de la balcoane, iar altii s-au revoltat in strada.

Autoritatile chineze care incearca sa tina sub control un urias focar de COVID-19 in Shanghai au instalat garduri pentru a restrictiona miscarea populatiei, a relatat BBC.

Gardurile verzi au aparut pe neasteptate in afara cladirilor in care se afla oameni in carantina si nu au voie sa iasa. Un localnic a declarat pentru BBC ca un gard verde a aparut in urma cu trei zile in fata cladirii in care locuieste, fara nicio explicatie.

China va intensifica masurile de combatere a COVID-19 facand obligatorii noi teste, au anuntat sambata autoritatile de la Beijing.

Decizia vine in prima zi a minivacantei cu ocazia Zilei Muncii. De obicei, chinezii profita de aceste zile libere pentru a calatori in intreaga tara, insa cea mai mare crestere a numarului de cazuri de coronavirus de la inceputul lui 2020 ii obliga pe multi sa ramana acasa.

Ca raspuns la varianta extrem de contagioasa Omicron, autoritatile chineze si-au intensificat politica "zero COVID", efectuand testari in masa si impunand lockdown-uri de indata ce apar primele cazuri.

Aceste masuri stricte au dus la o incetinire a economiei tarii si la o frustrare crescanda in randul populatiei.

Beijingul a anuntat sambata ca, in urma acestei mini-vacante de cinci zile, accesul in spatiile publice va fi in continuare restrictionat.

Incepand din 5 mai, un test COVID negativ efectuat in ultima saptamana va fi obligatoriu pentru a intra in "numeroase locuri publice si pentru a lua mijloacele de transport in comun", potrivit unui anunt publicat pe contul de WeChat al capitalei.

Pentru activitati precum evenimentele sportive si calatoriile in grup, participantii vor trebui sa prezinte, de asemenea, un test COVID negativ efectuat in ultimele 48 de ore, precum si dovada ca au fost complet vaccinati.

China a inregistrat peste 10.700 de noi cazuri pozitive in intreaga tara, aproape toate in Shanghai, capitala sa economica.

Metropola din estul Chinei, aflata in lockdown de aproape o luna, a raportat sambata peste 10.100 de cazuri in ultimele 24 de ore, aproape jumatate din numarul zilnic de cazuri inregistrat la inceputul lunii aprilie.

La Beijing, numarul cazurilor a crescut la 54, potrivit Comisiei Nationale pentru Sanatate.

Testele pentru depistarea COVID-19 vor fi gratuite pentru rezidenti incepand de marti, au precizat mass-media de stat.

Sursa: