Interdictie de socializare la Londra, restrictii de circulatie in Franta, scoli inchise in Polonia si Cehia: o noua serie de masuri draconice au intrat in vigoare ieri in Europa, pentru a stopa raspandirea celui de-al doilea val al pandemiei. Franta, Rusia si Italia si-au depasit din nou recordurile de noi cazuri de COVID-19, iar autoritatile de la Roma nu exclud ca vor baga iarasi tara in carantina.

Publicat:18.10.2020, 17:25

Peste 28 de milioane de englezi - mai mult de jumatate din populatia Angliei, traiesc de ieri cu noi restrictii. La Londra a intrat in vigoare ieri interdictia de a socializa in spatii inchise cu persoane din afara locuintei familiale.

”Noi, in mediul universitar, oricum ne amestecam unii cu altii. Asa ca nu prea e distractiv daca nu ne mai putem intalni si cand iesim in oras.”

"Cu cat mergi mai la nord, cu atat masurile sunt mai drastice si asta ii supara pe oameni. Nu putem sa facem nimic. Oricum ultimul cuvant apartine autoritatilor.”

Noile restrictii au scos oamenii la proteste la Londra.

Peste 20 de milioane de oameni din marile orase ale Frantei au intrat in carantina pe timpul noptii. A fost liniste pe strazile Parisului la inceputul unei luni de carantina nocturna.

”Normal, sambata noaptea pe Champs Elysee este trafic aglomerat si avem clienti. De acum, gata cu clientii pe timp de noapte, in urmatoarele 3 saptamani”.

La fel ca in primavara, nimeni nu mai poate iesi din casa, intre 9 seara si sase dimineata, daca nu merge sau revine de la lucru, sau daca nu are o urgenta medicala. Franta a inregistrat 32.427 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore, un numar record. Belgia a anuntat peste 10.500 de cazuri de COVID-19, de asemenea un record pentru aceasta tara. In aceste conditii, Guvernul introduce noi restrictii, inclusiv carantina - de la miezul noptii pana la 5 dimineata. Regulile intra in vigoare de maine.

Alexander DE CROO, PRIM-MINISTRUL BELGIEI: ”In primul rand, vom limita numarul contactilor apropiati pe care ii puteti avea la unul singur. Munca de acasa trebuie sa devina norma, pentru cei care pot face asta. Barurile si restaurantele se inchid pentru o luna”.

Italia a inregistrat ieri aproape 11.000 de infectii, fiind cifra cea mai ridicata atinsa vreodata de la izbucnirea pandemiei. Autoritatile nu exclud revenirea la regimul de autoizolare.

"Imi este frica de introducerea unor noi restrictii. Eu cred ca nu avem nevoie de ele, deoarece putem trai purtand  masti si respectand distanta sociala. Nu este necesar sa se inchida totul pentru ca daca nu o sa murim de COVID-19, atunci o sa murim de foame.”

Noi restrictii intra in vigoare si la Varsovia si in alte mari orase din Polonia, considerate ca „zone rosii”: colegiile si liceele vor fi inchise, iar restaurantele vor trebui sa se inchida la ora 21:00. Virusul continua sa perturbe si viata politica. Ministrii de Externe ai Austriei si Belgiei au fost testati pozitiv cu coronavirus dupa ce au participat, la inceputul saptamanii, la o reuniune la Luxemburg. 

Peste Ocean a fost depait pragul psihologic de 8 milioane de imbolnaviri. Ieri, noua state americane si-au depasit propriul record la capitolul noi pacienti de la o zi la alta. Iar tara a trecut pentru prima oara, din august, peste pragul de 60.000 de teste pozitive. Ieri numarul cazurilor de infectare cu coronavirus la nivel global a crescut pentru prima data cu 400 de mii intr-o zi.