Intre timp, ministerul Sanatatii anunta astazi peste 600 de cazuri de coronavirus si 15 decese. Potrivit autoritatilor, bilantul saptamanal, in ultima perioada, depaseste 3 mii de imbolnaviri. Astfel, Moldova se claseaza pe locul cinci in Europa la capitolul cazuri noi raportate la un milion de locuitori.

Publicat:16.09.2020, 20:42

Constantin RIMES, SECRETARUL DE STAT AL MINISTERULUI SANATATII: “Avem 12 770 de cazuri la un milion de populatie. Desigur, aceasta incidenta ne plaseaza pe noi printre primele locuri la nivel regional. Aceeasi situatie este si la mortalitate, dar indicatorul este relativ mai mic.”

Din cele peste 2800 de teste efectuate in ultimele 24 de ore, 627 au rezultat pozitiv. Totodata, 15 dintre pacienti au pierdut lupta cu virusul. Intre timp, o gradinita din capitala a fost inchisa dupa ce specialistii de la ANSP au depistat ca nu erau respectate normele de prevenire a infectiei.

Vasile GUSTIUC, DIRECTORUL INTERIMAR ANSP: “Activa o institutie de educatie timpurie organizata de catre o organizatie neguvernamentala, in cadrul careia se aflau, la moment, 15 copii. Este de mentionat ca institutia in cauza nu dispunea de niciun act permisiv privind defasurarea activitatii.”

Pe langa incalcarile in randul institutiilor de invatamant, responsabilii de la Ministerul de Interne sustin ca in spatiile publice nu se tine cont de distanta fizica, iar cele mai aglomerate locuri raman a fi pietele angro, statiile PECO si alte locatii.  

Sergiu GOLOVACI, SECRETARUL DE STAT AL MINISTERULUI DE INTERNE: “Pe tot sistemul Ministerului Afacerilor Interne pe parcursul saptamanii precedente au fost constatate 1111 contraventii ceea ce tine de nerespectarea masurilor de prevenire si combatere a masurilor antiepidemice.”

Din cele peste o mie de proceduri contraventionale, cu amenzi s-au ales doar cei care au incalcat constient normele de protectie, sustin oamenii legii.