Marea Britanie a inregistrat miercuri 1.564 de decese cauzate de COVID-19, cel mai mare numar de morti intr-o zi de la inceputul pandemiei. Cresterea mortalitatii a fost provocata de noua varianta mai contagioasa a coronavirusului SARS-CoV-2 descoperita in aceasta tara in decembrie. Desi ea in sine nu provoaca imbolnaviri mai grave, aceasta mutatie sporeste mortalitatea prin cresterea numarului infectarilor si a presiunii asupra sistemului sanitar, informeaza Agerpres.

Publicat:13.01.2021, 20:23

Precedentul record de 1.325 de decese a fost inregistrat pe 8 ianuarie. Numarul total de decese din Marea Britanie a ajuns astfel la 84.767.

Premierul Boris Johnson a avertizat si asupra unei alte noi tulpini de coronavirus, descoperita in Brazilia, dupa cele din Marea Britanie si Africa de Sud.

„Suntem ingrijorati de noua varianta braziliana (a coronavirusului). Am luat deja masuri severe pentru a proteja aceasta tara de noile infectii venite din strainatatev, a spus premierul Johnson, adaugand ca inca nu este clar daca vaccinurile deja aprobate in Marea Britanie (Pfizer/BioNTech, Moderna si AstraZeneca/Oxford) au efect si asupra mutatiei braziliene a coronavirusului.

Johnson a anuntat ca peste 32.000 de pacienti COVID-19 sunt internati in prezent, cu circa 70% mai multi fata de varful din aprilie, el avertizand ca exista un mare risc ca sectiile de terapie intensiva sa ajunga la saturatie.

Numarul noilor cazuri de COVID-19 confirmate in Marea Britanie a fost miercuri de 47.525, sub recordul de 68.053 consemnat de asemenea pe 8 ianuarie, ceea ce sugereaza ca masurile stricte de lockdown instituite dupa aparitia noii variante de SARS-CoV-2 incep sa-si faca efectul.

Guvernul de la Londra a lansat un program ambitios de vaccinare masiva, cu obiectivul ca aproximativ 15 milioane de persoane sa fie imunizate impotriva COVID-19 pana la jumatatea lunii februarie, numarul celor vaccinati pana miercuri fiind de peste 2,6 milioane.

Sursa: