De maine, toate gradinitele si scolile din Moldova vor fi inchise. Asta a spus ministrul Sanatatii, Viorica Dumbraveanu, dupa ce s-au confirmat inca doua persoane infectate cu coronavirus in tara noastra.

Ultimul update: 10.03.2020, 16:30 Publicat:10.03.2020, 16:30

Viorica DUMBRAVEANU, MINISTRUL SANATATII: “Suntem inr-un risc major de transmitere locala a infectiei cu coronavirus. Comisia extraordinara de sanatate publica va lua decizia de maine sa fie sistate orele, dar si in general procesul educational in cadrul institutiilor de educatie, indiferent ca este vorba de educatie prescolara, sau scolara, in toata republica.

Vorbim in cazul respectiv, nu de masurile care se doreau a fi intreprinse pe un termen de 3 zile, dar inclusiv si saptamana viitoare pentru a putea monitoriza situatia.

Vreau sa fac un indemn catre parinti, sunt si eu mama, vacanta nu presupune in cazul respectiv, lasarea copiilor fara supraveghere, vacanta nu presupune ca sa expunem copiii unui risc si mai mare de infectare cu coronavirus sau chiar si alte infectii, solicitat responsabilitatea parintilor fata de copii, monitorizarea situatiei copiilor, unde se afla si cu cine se afla in contact. Evitam autotratamentele, sa apelam prin acele apeluri telefonice si atunci cand nu raspunde medicul de familie, apelati 112."

Ministrul Sanatatii spune ca universitatile nu se inchid.

"In cazul studentilor, fiecare institutie educationala a intreprins anumite masuri vizavi de a micsora numarul de studenti care sunt intr-o aula, micsorarea duratei orelor, aerisirea incaperilor, masuri de precautie sub aspect de dezinfectare, dar asta nu insemna ca nu putem examina pe parcurs sistarea procesului de invatamant a universitatilor."