In 36 de zile, aproximativ 28 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate in 46 de tari ale lumii, a declarat miercuri directorul pentru urgente sanitare din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Michael Ryan, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Publicat:14.01.2021, 10:54

Desi campania de vaccinare a inceput, Ryan si-a exprimat ingrijorarea fata de viteza de contagiere a SARS-CoV-2 constata in cateva tari din cauza noilor variante mai contagioase a virusului.

„Intram in al doilea an al pandemiei si situatia ar putea deveni chiar mai dificila avand in vedere ritmul de contagiere”, a spus el in cursul uneia din sesiunile regulate de intrebari-raspunsuri pe care OMS le organizeaza pentru publicul larg.

Referitor la campaniile de vaccinare, Ryan si-a exprimat regretul ca acestea sunt in principal facute de tari bogate. „Cred ca am ajuns la 28 de milioane de doze de vaccinuri administrate pana in prezent. Cinci vaccinuri sau platforme diferite au fost utilizate”, a precizat el.

„Aproximativ 46 de tari desfasoara campanii de vaccinare, dintre care doar una singura are venituri modeste”, a remarcat Michael Ryan, subliniind ca 38 din cele 46 fac parte dintre tarile bogate.

„Exista populatii care vor si au nevoie de vaccinuri si care nu le vor primi pana cand nu le distribuim mai bine”, a afirmat el, adaugand ca „toata lumea trebuie sa faca mai mult”.

OMS si Alianta pentru vaccinuri (Gavi) au infiintat mecanismul Covax pentru a distribui vaccinuri anti-COVID-19 tarilor defavorizate, dar sistemul sufera de tendinta „fiecare pentru sine” a tarilor bogate si a unei lipse de finantare.

Obiectivul OMS este sa furnizeze doze pentru circa 20% din populatia tarilor participante la Covax inainte de sfarsitul anului. Agentia ONU spera sa trimita primele vaccinuri la sfarsitul lunii ianuarie sau in februarie.

Pandemia, care s-a declansat in China la sfarsitul anului 2019, s-a soldat pana in prezent cu 1.964.557 de decese, potrivit unui bilant intocmit miercuri de AFP pe baza surselor oficiale.

Sursa: