<p>Vodafone, Deutsche Telekom, Orange si alti cinci operatori telecom au acceptat sa transmita informatii despre localizarea telefoanelor clientilor catre Comisia Europeana, cu scopul de a ajuta la limitarea raspandirii infectiilor cu coronavirus, potrivit grupului de lobby din insdutrai telecom GSMA, citat de&nbsp;<a href="https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-telecoms-eu/vodafone-deutsche-telekom-6-other-telcos-to-help-eu-track-virus-idUSKBN21C36G?il=0" rel="noopener noreferrer" target="_blank" style=" "><em>Reuters</em></a>.</p>

Publicat:26.03.2020, 13:41

Reprezentantii grupului de companii telecom, din care mai fac parte Telefonica, Telecom Italia, Telenor, Telia and A1 Telekom Austria, s-au intalnit luni cu comisarul european pentru Piata Interna, Thierry Breton.

Ingrijorarile privind capacitatea guvernelor de folosi tehnologia pentru a-i monitoriza pe cei care se afla in carantina si de a tine sub control infectia ca fiind o posibila violare a vietii private s-au intensificat in ultimele saptamani, existand temeri in privinta cresterii spectrului supravegherii de catre stat.

Oficiali ai Comisiei Europene spun ca se vor folosi date anonime, pentru a proteja confidentialitatea, iar datele privind localizarea telefoanelor mobile vor fi agregate pentru a coordona masuri de urmarire a raspandirii virusului.

Pentru mai multa siguranta, reprezentantii europeni spun ca datele vor fi sterse dupa finalizarea crizei coronavirusului, adaugand ca UE nu are in plan sa centralizeze datele de pe telefoaele mobile ale oamenilor.

Comisia ar trebui sa defineasca clar setul de date pe care vrea sa le obtina si sa asigure transparenta fata de public, pentru a evita orice neintelegere”, a transmis Autoritatea Europeana pentru Protectia Datelor (AEPD), intr-o scrisoare citata de Reuters.

“Ar fi de asemenea de preferat ca accesul la date sa fie limitat doar catre experti in epidemiologie spatiala, in protejarea datelor si stiinta datelor”, a declarat seful autoritatii, Wojciech Wiewiorowski.

Exista de asemenea ingrijorari legate de posibilitatea ca aceste practici sa devina permanente, insa AEPD subliniaza ca astfel de evolutii sunt extraordinare, pentru situatii extraordinare, si nu vor deveni o practica curenta.

Tari precum Singapore, Taiwan sau Israel folosesc metode variate, precum aplicatii de tracking sau urmarirea telefoanelor prin satelit, pentru a se asigura ca oamenii repsecta carantina si limiteza, astfel, raspandirea coronavirusului.

Sursa: Stirileprotv.ro