Agentia suedeza de informatii interne si contraterorism Sapo a constatat o intensificare a activitatilor vizand slabirea statului, un exemplu fiind chiar actuala pandemie cu noul coronavirus, in cursul careia o serie de puteri straine si-au inmultit incercarile de a influenta sentimentele publicului, a declarat joi seful agentiei, Klas Friberg, la prezentarea raportului sau anual, transmite dpa, preluata de Agerpres.

Publicat:27.03.2020, 08:10

Suedia avea pana la 26 martie 2.480 de cazuri de Covid-19, iar 77 dintre acestea s-au soldat cu deces.

Acesta este un „exemplu clasic” al modului in care puteri straine incearca sa se foloseasca de crize in desfasurare pentru propriile lor interese, a spus si Kennet Andersson, analist Sapo, fara sa dea alte detalii.

Klas Friberg a atras atentia ca este necesara „sporirea vigilentei” si intarirea securitatii informatice pentru a impiedica puterile straine sa obtina acces la informatii sensibile, nu in ultimul rand avand in vedere faptul ca un numar sporit de angajati din companii si institutii guvernamentale lucreaza acum de acasa din cauza epidemiei, folosind uneori conexiuni de internet mai slab securizate.

Sapo a consemnat in raportul sau anual ca aproximativ 15 state au ofiteri de informatii in Suedia, cel mai mare pericol reprezentandu-l China si Rusia.

Pe de alta parte, si grupurile de extrema dreapta si-au intensificat activitatea in 2019, a remarcat Sapo. Agentia considera ca exista un risc de atacuri si crime violente inspirate de extremismul de dreapta si se mentine in acelasi timp amenintarea islamismului violent, a afirmat Friberg.

Nivelul de alerta terorista in Suedia ramane ridicat, nivelul 3 pe o scara de la 1 la 5.

Sursa: Digi24.ro