Pandemia de COVID-19 este departe de a se fi incheiat si chiar se accelereaza, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Publicat:30.06.2020, 08:11

Directorul general al institutiei a anuntat ca va trimite o echipa in China pentru a stabili originea pandemiei de coronavirus.

Intr-o provincie de langa Beijing, autoritatile au bagat in carantina 400.000 de oameni, dupa ce au fost raportate 18 imbolnaviri.

Situatia cea mai grava ramane in continuare in Statele Unite, asa ca zeci de state americane au pus pauza masurilor de redeschidere.

In Statele Unite, epicentrul pandemiei s-a mutat in sudul si vestul tarii. Situatia cea mai grava este in Texas, Arizona si Florida. In aceste state federale, numarul imbolnavirilor de Covid-19 inregistrate zilnic este asemanator cu cifrele pe care New York-ul le anunta la inceputul crizei sanitare.

Dee Margo, primarul orasului El Paso, Texas: „Cred ca oamenii nu respecta elementele de baza de care trebuie sa tina cont in aceasta situatie si pe care toti expertii medicali le-au mentionat, cum ar fi faptul ca trebuie sa poarte masca, sa mentina o distantare fizica si sa se spele des pe maini”.

In Texas, zilnic sunt internati 5.000 de oameni infectati Sars-Cov-2, adica dublu fata de cati erau aici la inceputul pandemiei. Spitalele sunt deja supraaglomerate, iar medicii din prima linie fac fata cu greu. Exemplu sta un spital din Houston.

Joseph Varon, ofiser-sef medical: „In ultimele trei saptamani, am avut mai multe internari si pacienti cu forme grave decat in precedentele 10 saptamani. Vorbim deci de o crestere exponentiala a severitatii bolii si a numarului de pacienti internati”.

Ca sa suplimenteze lipsa paturilor din centrele medicale, o sala imensa folosita de obicei pentru conferinte si o parte a unui stadion vor fi transformate in spitale de campanie.

Joseph Varon: „In Houston sunt doua tipuri de pacienti: cei care au COVID si cei care o sa aiba COVID. Ca medic, grija mea e sa nu se imbolnaveasca toti odata si cam asa stau lucrurile in prezent. Sunt foarte multi si asta ii va costa viata, pentru ca nu avem suficiente resurse. COVID este o boala foarte schimbatoare. Ce stiam cu cateva luni in urma nu mai e valabil acum. Felul in care tratam pacientii cu doua luni in urma este complet diferit fata de ce fac acum”.

Dupa ce initial au fost redeschise, in prezent, barurile si cluburile sunt inchise in tot Texasul.

Greg Abbott, guvernatorul statului Texas: „Daca as putea da timpul inapoi, probabil as amana redeschiderea barurilor”.

Situatia in China

In China, pentru a evita un al doilea val al pandemiei, si cele mai mici cresteri de cazuri sunt luate in serios de autoritati.

David Culvers, corespondent CNN: „Aici, in China, a fost reinstalata o noua carantina stricta, la aproximativ 150 de km de Beijing, unde aproape 400.000 de rezidenti au fost complet izolati de vecinii lor. Masura aminteste de Wuhan, desi in acest caz e afectata o comunitate mai rurala. Doar un singur membru al familiei are voie sa paraseasca casa in timpul zilei, pentru a cumpara anumite produse. Aceasta masura de carantina poate parea extrema, avand in vedere ca aceasta provincie a raportat sub 20 de cazuri de coronavirus, dar vine in contextul in care, recent, un nou focar a fost anuntat intr-o piata din Beijing”.

Sursa: