<p>Peste hotare raman, insa, multi moldoveni care&nbsp;cauta disperati cai de a ajunge acasa. Printre ei si doi soti care, dupa criza provocata de coronavirus, au ramas fara lucru, in Franta. Nu le-a ramas decat sa se intoarca in Moldova, dar deocamdata spun ca nu pot, asa cum frontierele au fost inchise.</p>

Publicat:26.03.2020, 22:28

Nicolae Bordian, plecat la munca in Franta cu sotia, sustine ca a incercat sa ceara ajutor de la reprezentantii ambasadei Modovei de la Paris, insa fara rezultat.

Nicolae BORDIAN, MOLDOVEAN BLOCAT IN FRANTA:“Am telefonat nu o data si nu doar intr-o zi. Vorbeste robotul, altceva nimic. Noi nici surse pentru a achita biletul la avion nu avem, nu avem cu ce ajunge acasa.”

Ramasi fara surse de venit, tinerii vor sa ajunga in Moldova, unde sunt asteptati de cei doi copii ai lor.

Nicolae BORDIAN, MOLDOVEAN BLOCAT IN FRANTA:”Am doua fete. Una are doi ani si alta trei. Vreau sa ajungem acasa la copii.”

Iar moldoveanca stabilita in Belgia, care sufera de cancer si trebuia urgent sa ajunga acasa pentru a reusi la cursul de chimioterapie, s-a vazut, in sfarsit in Moldova. Femeia sustine ca abia dupa ce a vorbit in reportajul difuzat de postul nostru saptamana trecuta, responsabiii de la ambasada s-au implicat. Impreuna cu fiica sa de patru ani, ea a ajuns acasa cu un autocar.

MOLDOVEANCA BLOCATA IN BELGIA:”A doua zi m-au telefonat de dimineata, de la ambasada si si-au cerut scuze. Mi-au cautat medic, au dus tratative, convorbiri si s-a luat decizia sa merg acasa. A doua zi mi-au procurat bilete si noi am venit acasa.”

Iar mai multi moldoveni care locuiesc intr-un oras in apropiere de Londra povestesc despre atmosfera de acolo. Strazile sunt pustii, rafturile magazinelor cu produse de prima necesitate – goale, iar transportul publica circula, dar fara pasageri.

Ruslan CERBADJI, MOLDOVEAN STABILIT IN ANGLIA: “De obicei, la aceasta ora sunt foarte multi tineri in centru, acum o sa vedem cati sunt. Strazile sunt pustii, masini sunt, dar mai mult parcate.”

Ministerul de externe sugereaza cetatenilor blocati peste hotare sa se adreseze la serviciile migrationale, iar daca sunt intr-o tara in care Republica Moldova nu are ambasada, sa contacteze cel mai apropiat oficiu consular al tarii noastre.