Doua saptamani si jumatate a respirat doar cu ajutorul aparatelor de ventilatie artificiala. Preotul Ion Scura din satul Giurgiulesti, Cahul, a luptat la propriu pentru fiecare gura de oxigen. Aliati in batalia cu coronavirusul i-au fost medicii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Mosneaga”, acolo unde a fost internat mai mult de 30 de zile, scrie Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale.

Publicat:30.06.2020, 15:31

 

Medici care nu puteau fi distinsi unul de celalalt din cauza echipamentelor de protectie identice este imaginea intiparita in mintea parintelui din prima noapte petrecuta in sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Clinic Republican „Timofei Mosneaga”. In acea noapte fusese transferat din sectia de reanimare a spitalului raional Cahul, acolo unde s-a adresat dupa ce i-au aparut simptomele de boala. Virusul i-a afectat rapid si nemilos plamanii si i-a colorat in alb.

„Doua saptamani si jumatate am fost conectat la aparatele de ventilatie asistata, am fost intubat si mi s-a administrat tratament. Plamanii mei aratau ca sticla alba. Nu simteam durere, aveam febra, tuse seaca si simteam ca nu ma mai satur de oxigen. Nu-mi ajungea aer. Scoteam masca de oxigen doar cand mancam ceva. Mi se administra un antibiotic foarte puternic. Din fericire, puteam sa mananc singur. Ma ridicam, puteam face cateva miscari usoare, imi puteam modifica pozitia corpului”, spune preotul.

Abia peste doua saptamani a inceput sa faca cativa pasi prin boxa spitalului. „Nu am alte patologii. Am 45 de ani. Nu ma asteptam ca boala sa se manifeste atat de agresiv. COVID-19 exista! Este un virus foarte puternic, care poate fi foarte nemilos”, adauga Ion Scura.

Pe langa preparatele medicamentoase, preotului i-au fost administrate trei doze de plasma convalescenta de la pacientii vindecati de COVID-19. „Eu cred ca plasma primita, in cazul meu, a facut minuni, a „purificat” plamanii si m-a ajutat sa lupt in continuare cu virusul care a patruns in organism. Prin aceast lichid am primit si o particica din forta celor care au reusit sa invinga boala. Timp de o luna, atat cat a durat tratamentul, mi-a fost administrata si plasma de la oameni care nu au suferit de COVID-19”, afirma barbatul.

L-a ajutat si credinta in Dumnezeu, dar si increderea in medicii care au fost mereu alaturi de el. „Am trecut peste boala cu multa speranta. Nu am fost pesimist nici atunci cand nu puteam sa respir. M-a ajutat, in primul rand, credinta in Dumnezeu. Totodata, am avut mare incredere in doctori. Si inca am. Si atunci cand nu avem forta nici macar sa ma ridic din pat, ma gandeam ca trebuie sa ma fac bine”, marturiseste Ion Scura.

Si pentru familia preotului, sotia si cei trei copii, aceasta perioada a fost complicata. Ion Scura este asteptat si de cei 3.000 de locuitori ai satului Giurgiulesti, de care ingrijeste spiritual de 23 de ani. „Ii indemn pe oameni sa trateze  COVID-19 cu mai multa seriozitate, sa nu le para o gluma. Initial si eu nu i-am acordat atentia cuvenita. Oamenii trebuie sa stea mai mult acasa, iar daca ies la piata sau magazin, sa poarte masca si manusi, sa se dezinfecteze cat mai des. Cei care au simptome de boala, trebuie sa se adreseze imediat la spital. Daca nu o sa fim responsabili si nu o sa avem grija unul de celalalt, atunci pandemia nu va disparea prea curand”, afirma preotul.