Romanii trimisi in somaj tehnic ar putea primi vouchere in valoare de 400 de euro de la Uniunea Europeana.

Publicat:11.04.2020, 10:33

Este doar un plan, dar are sanse de reusita, mai ales ca Romania a primit 1,4 miliarde de euro de la Bruxelles, numai in ultima luna. Cei mai multi bani au fost cheltuiti pentru echipamente medicale.

Autoritatile din Romania vor sa atraga alte sute de milioane de euro pentru sustinerea firmelor. Totul, in contextul in care ministrii de finante ai Uniunii Europene s-au pus de acord asupra unui plan financiar de salvare de 500 de miliarde de euro pentru economiile grav afectate de pandemia de coronavirus.

Alte 682 de milioane de euro au ajuns la IGSU Romania, pentru achizitionarea echipamentelor medicale si dotarilor sistemului de coordonare a sistemului national de urgenta.

Romania va primi 120 de milioane de euro de la Bruxelles pentru cadrele medicale, ca stimulent in aceasta perioada. 75 de mii de cadre medicale ar urma sa primeasca 2.250 de lei net.

”Asistenti, doctori, dar si personal auxiliar primesc. Nu e diferentiat pe categorii de venituri”, a mai spus Marcel Bolos.

Alti bani europeni, 750 de milioane de euro, ar putea fi atrasi pentru sustinerea afacerilor mici si mijlocii, pentru a-si reporni activitatea.

Deja peste 1 milion de romani sunt in somaj tehnic. Ei ar putea primi si un ″voucher de consum″⁣, o idee care va fi discutata in Guvernul Romaniei si cu Comisia Europeana.

Deocamdata, nu a fost stabilita valoarea la care ar putea ajunge acest voucher de consum, dar, intr-un scenariu, ar putea fi vorba de cateva sute de euro.

Alti bani ar putea veni in Romania dupa ce ministrii de finante europeni s-au pus de acord asupra unui plan de salvare in valoare de 500 de miliarde de euro.

″Pachetul de salvare aprobat astazi este de 4% din produsul intern brut al UE. Este total fara precedent. Niciodata nu am reactionat atat de rapid la o criza precum aceasta″⁣, Mario Centano, presedintele Eurogroup.

Banii vor fi directionati catre tarile europene grav afectate de pandemie. Deja, specialistii Fondului Monetar International au avertizat ca lumea se confrunta cu cea mai grava criza economica de la Marea Depresiune, din anii ’30.

Sursa: